2.2 Erőltetett légzési térfogatok

Az erőltetett légzési paramétereket elsősorban az anatómiai felépítés határozza meg, így ezeket gyakorlással nem lehet jelentősen befolyásolni. De természetesen a pontos értékek megmérése a betegektől nagyfokú kooperációt igényel.

Az erőltetett légzés vizsgálatakor mindig több ki- és belélegzési manővert kell a páciensnek végrehajtani. Minden paraméter esetén adott szabályok szerint számolt értéket tekinthetjük a páciensre jellemzőnek. (Lásd később!)

A legfontosabb erőltetett kilégzési paramétereket a következő ábra mutatja.

Erőltetett légzési térfogatok és áramlásértékek

Erőltetett légzési térfogatok és áramlásértékek

FVC (Forced Expiratory Vital Capacity – erőltetett kilégzési vitálkapacitás): Az a levegőmennyiség, amelyet maximális kilégzési sebességgel (pl. tortán lévő gyertya elfújásához hasonló manőverrel), erőltetve ki tudunk fújni a tüdőnkből teljes belégzést követően. Az erőltetett kilégzési vitálkapacitás mérését legalább háromszor el kell végezni és a legnagyobb értékkel kell számolni. Ez a mutató a maximális belégzési helyzetből a maximális erővel kifújt gáztérfogatot jelenti, értéke restriktív zavaroknál csökken.

FEV1 (Forced Expiratory Volume in 1s - erőltetett kilégzési másodperc-térfogat): Kóros folyamatok általában nem változtatják meg a belégzés sebességét, sokkal inkább a kilégzési sebesség csökkenését, vagyis a kilégzési áramlási ellenállás növekedését okozzák. Ennek vizsgálatára használják az egységnyi idő alatt kilégzett térfogat mérését, amit FEV-nek (Forced Expiratory Volume) rövidítünk. A dinamikus légzési térfogatok közül kiemelt jelentőségű mérőszám az erőltetett kilégzési másodperc-térfogat, a FEV1, ami a maximális belégzés szintjéről az egy másodperc alatt kilélegzett gáz térfogatát mutatja meg. Ennek a paraméternek a követése a legalkalmasabb módszer az obstruktív légzészavarok kimutatására, ugyanakkor a teljes térfogat csökkenése miatt restriktív zavarokban is csökkent értéket mutat. Fiatal életkorban a kilégzés fiziológiás megrövidülés miatt használatos még a FEV0.5 paraméter is, ami fél másodpercre vetített erőltetett kilégzési tárfogatot jelent.

FEV1/FVC (FEV1%, Tiffeneau-index): Mivel a FEV1 értékét nem csak a légutak kilégzési ellenállása, hanem a teljes kilégzett térfogat is befolyásolja, ezért értékét nem csak térfogategységben, hanem a vitálkapacitás százalékában is ki lehet fejezni. A FEV1 átlagértéke normál esetben megegyezik a FVC 70-85%-ával, amely azonban a korral, illetve egyes obstruktív betegségekben csökken (pl. COPD esetében 70%-nál alacsonyabb).

  • Add to Phrasebook
    • No word lists for Hungarian -> Hungarian...
    • Create a new word list...
  • Copy

Licensed under the Creative Commons Attribution Share Alike License 4.0