2.1 Nyugalmi légzési térfogatok

A normál nyugalmi légzés diagnosztikai értéke viszonylag kicsi. A nyugalmi légzés paramétereit gyakorlással, testedzéssel számottevően befolyásolni lehet. Amennyiben mégis szeretnénk meghatározni ezeket a paramétereket, akkor az elsősorban spirométerrel történik.

Nyugalmi körülmények között egy felnőtt ember nagyjából fél liter levegőt lélegzik be és ki egyetlen légvétel során. A maximálisan belélegezhető levegő mennyisége ennél jóval nagyobb, valamint a kilégzésben is van még tartalék. Erőltetett kilégzés végén is azonban egy adott térfogatnál kisebbre nem tudjuk összenyomni tüdőnket, így abban mindig marad valamennyi levegő. Az ezekben az állapotokban jellemző térfogatok a következő ábrán láthatók.

Nyugalmi légzési térfogatok

Nyugalmi légzési térfogatok

TV (Tidal Volume - respirációs térfogat): Nyugodt légzési (respirációs) térfogat, egyetlen légvétel során a be- illetve kilélegzett gáz térfogata, amely egy felnőtt ember esetében kb. 500 ml.

IRV (Inspiratory Reserve Volume - belégzési rezerv térfogat): Nyugodt belégzést követően erőltetett mély belégzéssel további levegő szívható be, amit inspirációs (belégzési) rezerv (tartalék) térfogatnak nevezünk, nők esetében ez átlagosan 1900 ml, férfiak esetében pedig 3100 ml.

ERV (Expiratory Reserve Volume - kilégzési rezerv térfogat): Nyugodt kilégzést követően erőltetett kilégzéssel további levegőmennyiség lélegezhető ki, amit exspirációs (kilégzési) rezerv térfogatnak nevezünk, nők estében ez átlagosan 800 ml, férfiak esetében pedig nagyjából 1200 ml.

RV (Residual Volume - reziduális térfogat): A maximális kilégzést követően is marad levegő a tüdőben, ezt reziduális térfogatnak nevezünk. Ezt a gáztérfogatot, nem lehet kifújni, ugyanakkor a tüdőben folyamatosan keveredik a friss levegővel, így cserélődik. Mivel nem vesz részt ez a térfogat aktívan a gázcserében, ezért ez a paraméter spirometriával nem határozható meg. Az RV pl. teljestest-pletizmográfiával, inert gáz belélegeztetésével vagy képalkotó eljárásokkal mérhető. Nők esetében értéke átlagosan 1000 ml, míg férfiak esetében 1200 ml.

VC (Vital Capacity - vitálkapacitás): A nyugodt légzési térfogat, illetve a be- és kilégzési rezerv térfogatok összege a vitálkapacitás, vagyis a maximális belégzés állapotától a maximális kilégzésig kifújható gáz mennyisége. Ez nők esetében átlagosan 3200 ml, férfiak esetében pedig 4800 ml. Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy szignifikáns különbség van a kis- és nagy állóképességű sportágak versenyzőinél mért vitálkapacitásban, ennek megfelelően magasabb a vitálkapacitása a nagyobb állóképességet igénylő sportok (úszás, vízilabda, kajakozás) résztvevőinek.

TLC (Total Lung Capacity - teljes tüdőkapacitás): A teljes tüdőkapacitás, a tüdőben lévő összes gáz mennyisége maximális belégzést követően (a vitálkapacitás és a reziduális térfogat összege), amelynek értéke nők esetében átlagosan 5000 ml, míg férfiakban átlagosan 6000 ml. Mivel az RV nem határozható meg spirometriával, így a TLC értéke sem.

FRC (Functional Residual Capacity - funkcionális reziduális kapacitás): Funkcionális reziduális kapacitásnak nevezzük azt a gáztérfogatot, ami nyugodt kilégzést követően a tüdőben marad, vagyis a reziduális és a kilégzési rezerv gáztérfogatok összege. Ez a térfogat sem határozható meg spirometriával, ugyancsak az RV ismeretének hiányában.

Licensed under the Creative Commons Attribution Share Alike License 4.0