3.3 Távfelügyelet/telemonitoring

A Telemedicina rendszerek ezen típusában az egészségügyi szakszemélyzet jelenlétét a betegnél levő, őt figyelő mérőberendezések (EKG, vérnyomás, pulzoximéter, stb.) pótolják. A rendszer megbízható és hatékony működése a fogadó oldal interaktivitását feltételezi.

Már Magyarországon is több helyen találunk példát arra, hogy egy háziorvos vagy egy orvoscsoport betegek egy szűkebb körének nyújt távfelügyeleti szolgáltatást. A telemonitoring lehetővé teszi, hogy csak indokolt esetben kerüljön sor az orvos-beteg találkozóra és megteremti a beteg szakszerű távoli kezelésének feltételeit akár annak otthonában is. Tekintve, hogy a közvetlen orvos-beteg találkozók költségesebbek a távfelügyeleti szolgáltatásnál, jelentősen csökkenthetők a betegellátás költségei és lehetővé teszi a betegek számára is rendszerint kedvezőbb, otthoni körülmények közötti gyógyulást, rehabilitációt és felügyeletet.

Távfelügyelet és távgondozásA fejlett országokban egyre inkább növekszik az idős korosztály aránya, egyre magasabb a krónikus civilizációs betegségben (daganatos megbetegedések, magas vérnyomás, koszorúér betegségek, cukorbetegség, elhízás, alvászavarok, pánikbetegség, depresszió, stb.) szenvedő betegek száma is. Az ellátó szakszemélyzet, illetve szakellátó intézetek száma ugyanakkor ezzel a növekedéssel nehezen tud lépést tartani. Ezért is szükséges minél szélesebb körben megvalósítani a távfelügyelet és távgondozás lehetőségét a rászorultak számára.

A távoli betegmonitorozás, a távfelügyeleti rendszerek bevezetése számos előnnyel jár:

  • A páciensek állapotában bekövetkező negatív változások sokkal gyorsabban észlelhetőek. A rendszerbe beépített riasztási funkciók a határértékek átlépésekor azonnal riaszthatják a beteget, a hozzátartozóját vagy a kezelőorvosát
  • Az ellátásuk sokkal szakszerűbb, gyorsabb és költséghatékonyabb lesz. A negatív hatásokat követő gyors beavatkozások jelentős hatással van a páciens kezelésének sikerességére és a költségére is.
  • A betegek aktívan részt vesznek saját kezelésükben, gondozásukban. Az adott paraméterek folyamatos, páciens általi követése biztonságot nyújt és jó hatással van az életmód helyes irányba történő alakítására is.
  • Javul a szakszemélyzettel történő együttműködés, hiszen a beteg és a szakszemélyzet is sokkal pontosabb információkkal rendelkezik a betegség alakulását illetően.
  • Jelentősen csökken a morbiditás és a mortalitás.

A telemonitoring, a páciensek távoli követése nagyon sok rendszer, eszköz és folyamat kifejlesztését generálta, olyan innovatív és költséghatékony megoldásokkal, amelyek folyamatosan a napi gyakorlat részévé válnak.

A már működő távfelügyeleti rendszerek legfontosabb alapelemei a következők:

  • A pácienseknél lévő orvosbiológiai szenzorok (mérleg, EKG, vérnyomásmérő, pulzoximéter, vércukormérő, stb.)
  • Szintén a páciensnél elhelyezett szenzorokat működtető, okos informatikai eszközök (pl. okostelefonok és azokon futó appok, számtógépes szoftverek, egyéb IT megoldások)
  • A szenzorokat a működtető eszközökkel (bluetooth, wi-fi, ant+, stb.), illetve a páciensoldali megoldásokat a fogadó központokkal összekötő (internet, GSM, privát hálózatok, stb.), szabványos telekommunikációs megoldások.
  • Fogadó oldali rendszerek. Központi szerverek, adattárolók és speciális egészségügyi szoftverrendszerek, melyek az adattárolási feladatokon kívül adatfeldolgozást, vagy akár gépi tanuláson és mesterséges intelligencián alapuló adatértelmezést is képesek végrehajtani.
  • Egészségügyi szolgáltatók, orvosok, szakorvosok és egyéb szakszemélyzet (ápolók, asszisztensek, informatikusok, stb.), akik a fogadó oldalon figyelik a szükséges paramétereket, kezelik a riasztásokat és beavatkoznak a páciens kezelésébe, ha az állapota megköveteli.

Számos olyan krónikus vagy akut betegségcsoport van, amely esetében a betegség folyamatos követése vagy a rehabilitáció telemonitoring rendszerrel hatékonyan megoldható. Ilyenek pl.:

  • a krónikus tüdőbetegségek (asztma, COPD, stb.) követése
  • a diabéteszes betegek gondozása
  • a kardiovaszkuláris betegek kontrollja
  • a demens betegek felügyelete
  • a sztrókon átesett páciensek rehabilitációja
  • egyéb beavatkozáson, műtéten átesett betegek rehabilitációja

Licensed under the Creative Commons Attribution Share Alike License 4.0