I. BEVEZETÉS

2. A MOZGATÓRENDSZER FIZIKÁLIS VIZSGÁLATÁNAK ALAPELVEI ÉS MENETE

2.4. Az ízületek helyzete

Az ízületek mozgásainak leírásához, a mozgásterjedelmek meghatározásához szükséges a neutrális (semleges) ízületi helyzet meghatározása. Ez az az ízületi pozíció, ahonnan az ízület osteokinematikai mozgásainak terjedelmét mérjük, amit origónak, azaz 0 foknak tekintünk. A neutrális helyzet meghatározására minden ízületi mozgásterjedelem vizsgálat leírásában kitérünk. Általánosan neutrális helyzetűnek tekintjük az ízületeket az emberi test úgynevezett anatómiai pozíciójában.

További jellegzetes ízületi pozíció a zárt ízületi helyzet, melyre jellemző, hogy ekkor illeszkednek az ízfelszínek leginkább, legnagyobb az ízületi kongruencia, feszesek az ízületi tok és szalagok, a legnagyobb stabilitást biztosítva ezzel az ízület számára Ebben a helyzetben a járulékos mozgások elhanyagolható mértékűek. A zárt ízületi helyzet általában az ízület mozgásterjedelmének végén, vagy annak közelében alakul ki.

Minden, ettől eltérő pozíciót nyitott, vagy laza ízületi helyzetnek tekinthetünk. Ezekben a helyzetekben a tok és a szalagok relatív lazák, nagyobb járulékos mozgásokat engednek meg (Standring, 2009). Fontos még meghatásrozni a legnyitottabb ízületi helyzetet, ahol az ízfelszínek közötti távolság a legnagyobb, az ízületteti tok, illetve az ízületet stabilizásó elemek, mint a szalagok és egyéb járulékos részek a leglazábbak. A járulékos mozgások ebben a helyzetben a legnagyobbak, ezért ezek vizsgálatát és a terápiás cálú mobilizálást is, általában először ebben a helyzetben végezzük.