II. FELSŐ VÉGTAGOK - A KÉZ

8. A hüvelykujj

8.4. A hüvelykujjra ható izmok működése

Extrinsic izmok

Extenzorok

A hüvelykujj hosszú extenzorai a m. extensor pollicis longus és a m. extensor pollicis brevis. Bár abdukciós hatású, de szintén a n. radialis által beidegzett és az alkar dorzális felszínén futó izom a m. abductor pollicis longus is. A m. extensor pollicis longus extendálja az I. ujj IP, MCP és CMC ízületét, illetve mivel mediálisan kerüli a CMC ízületet, képes segíteni annak addukcióját. A CMC ízületre gyakorolt hatása révén részt vesz annak repozíciós mozgásában.

A m. extensor pollicis brevis az MCP és CMC ízületeket extendálja. Az abductor pollicis longus a CMC ízületet abdukálja, illetve a hosszú extenzorral együtt segítheti a csukló ízület radiális deviációját.

A rövid extenzor, és az abductor pollicis longus minimális flexiós hatással van a csukló ízületre.

 

Flexorok

A m. flexor pollicis longus az alkar ventrális felszínén, a legmélyebben futó izom. Ina kifut a disztális phalanx bázisának palmaris felszínére.  Elsődleges működése az IP ízület flexiója, de hajlítja az MCP és CMC ízületeket is. Részt vesz a CMC ízület oppozíciójában. A csukló ízületben a flexiót segíti.

 

Intrinsic izmok

A laterális thenar izomcsoportot alkotó rövid izmok a következők: m. flexor pollicis brevis, m. opponens pollicis, és a m. abductor pollicis brevis. Az izmok elsődleges feladta a hüvelykujj pozícionálása a különböző fogástípusok során. A felsorolt izmok valamennyien részt vesznek a CMC ízület oppozíciójában a m. abductor pollicis longus-al együttműködve.

A m. adductor pollicis brevis az II. ujj dorzális interosseusával (az I-es metacarpuson eredő fejével) együtt a mediális thenar izmokhoz tartozik. Ezek addukálják az I. CMC ízületet (Neumann, 2010).

Neumann DA: Kinesiology of the musculoskeletal system, ed. 2, 2010, Mosby