II. FELSŐ VÉGTAGOK - A KÉZ

6. A II-V-ös ujjak ízületeinek vizsgálata - Megtekintés

6.1. Articulatio metacarpophalangea

6.1.2. Az ab-addukciós mozgásterjedelem

iinduló helyzet: az ujjak nyújtottak, és lazán zártak.

Aktív abdukció: a páciens a nyújtott ujjakat terpeszti (97. ábra, 1. kép). A mozgás tengelye a 3-as sugár, attól távolodik a többi ujj. A mozgásterjedelem értékelése történhet a középső ujj és a vizsgált másik ujj (pl. gyűrűsujj) által bezárt szög mérésével. Ebben az esetben a II-es ujj mozgásterjedelme 30°, a IV-es ujjé 20°, az V-ös ujjé 40° (vagy 20° a gyűrűsujjhoz viszonyítva).

A középső ujj oldalirányú mozgását a metacarpus rögzítésével lehet vizsgálni. A mozgás azonos terjedelmű mindkét irányba (kb. 20°-20°).

Az abdukció mérésének másik módja, ha a vizsgált ujj és a középső ujj végének távolságát centiméterben mérjük.

Passzív abdukció: a vizsgáló rögzíti a vizsgált ujj metacarpusát és távolítja a középvonaltól. A mozgás végén a véghelyzet-érzés rugalmas, az ellenoldali oldalszalag megfeszülése miatt.

Aktív addukció: a nyújtott ujjak zárása. További addukció csak enyhe flexióban lehetséges (az ujjakat a középső ujj elé zárva 97. ábra, 2. kép), vagy az ujjak addukciójának egyenkénti vizsgálatával, rögzített metacarpus mellett. A gyűrűsujj aktív addukciója a legkisebb.

A középső ujj oldalirányú mozgása abdukció, addukciót érthetően nem vizsgálunk.

Passzív addukció: a vizsgáló rögzíti a vizsgált ujj metacarpusát és közelíti a középvonalhoz. A mozgás végén a véghelyzet-érzés rugalmas, az ellenoldali oldalszalag megfeszülése miatt.

A II-V-ös ujjak aktív abdukciója (1. kép) és az addukció egyik lehetséges vizsgálata (2. kép)

97. ábra
A II-V-ös ujjak aktív abdukciója (1. kép) és az addukció egyik lehetséges vizsgálata (2. kép)