II. FELSŐ VÉGTAGOK - A KÉZ

9. A hüvelykujj vizsgálata

9.3. Articulatio interphalangea

Flexiós-extenziós mozgásterjedelem

Aktív flexió: a páciens hajlítja a végpercet. Az MCP lehet nyújtva, vagy hajlítva. A mozgásterjedelem 90°. Mérni a metacarpus és a proximális ujjperc által bezárt szöget az ujj oldala felől kell.

Passzív flexió: A vizsgáló rögzíti a proximális ujjpercet, és hajlítja az IP ízületet. A véghelyzet-érzés rugalmas, a mozgásterjedelem kissé meghaladja az aktív mozgásét. Az ízületi tok dorzális része és a collaterális szalagok feszülnek meg.

Aktív extenzió: az ízület extenziós mozgásterjedelme 0°-5°. Extenziós irányú mozgás hajlított helyzetből történő nyújtással történik. 

Passzív extenzió: A vizsgáló rögzíti a proximális ujjpercet, és nyújtja az IP ízületet. A passzív mozgásterjedelem jelentősen nagyobb lehet, mint az aktív, és személyenként nagy különbségeket mutathat. A véghelyzet-érzés rugalmas, az ízületi tok palmáris részének megfeszülése miatt.

 

Speciális tesztek

Az interphalangealis ízület stabilitásának vizsgálata: a collaterális szalagok oldal irányú stabilitást biztosítanak az IP ízületben. A vizsgáló két oldalról rögzíti a proximális phalanxot és enyhén hajlított ízületi helyzetben oldalra próbálja hajlítani a körömpercet. Az laterális szalagot mediális irányú mozgással teszteljük, a mediális szalagot laterális irányú mozgással. Minimális oldal irányú mozgás végén a szalagok megfeszülnek, és megakadályozzák a további mozgást.