I. BEVEZETÉS

2. A MOZGATÓRENDSZER FIZIKÁLIS VIZSGÁLATÁNAK ALAPELVEI ÉS MENETE

2.2. Megtekintés – inspectio

A fehérneműre vetkőzött beteget álló helyzetben és járás közben megtekintve a szemmel jól látható eltéréseket vizsgáljuk. A megtekintés szemből, hátulról, oldalról történik, illetve igyekszünk megítélni a horizontális síkú eltéréseket is. Az egész testre vonatkoztatva végezzük el a vizsgálatot, ne csak az aktuálisan panaszos régiót figyeljük meg.

Megfigyeljük az elváltozásokat a bőrön, hegeket, műtétek nyomait, elszíneződéseket, a bőr elvékonyodását, vagy megvastagodását, duzzanatot.

Az elváltozásokat mindig az ellenoldallal összehasonlítva regisztráljuk, tehát figyeljük a két testfél szimmetriáját. Megfigyeljük a beteg testtartását, annak eltéréseit.  Regisztráljuk az észlelt tengelyeltéréseket, alaki eltéréseket, deformitásokat, rögzült ízületi helyzeteket, vagy kényszertartásokat. A járás megtekintésekor figyeljük a mozgás harmóniáját, szimmetriáját, a kompenzáló mozgásokat.

A látható eltérések megfigyelése kiterjed az izmok állapotának megítélésére is. Megfigyeljük az izmok hipertrófiáját vagy atrófiáját, kontúrjait, a szimmetriát.

A megtekintés körébe tartozik az is, ha megkérjük a beteget, hogy mutassa be a számára nehézséget, vagy fájdalmat okozó mozdulatot, vagy azt a testhelyzetet, amiben dolgozik, vagy jelentős időt tölt.