I. BEVEZETÉS

2. A MOZGATÓRENDSZER FIZIKÁLIS VIZSGÁLATÁNAK ALAPELVEI ÉS MENETE

2.1. Kórtörténet - Anamnesis

A beteg részletes kikérdezése célzott kérdésekkel történik. A kórtörténet felöleli a jelen panaszok részletezésén túl a megelőző betegségekre, azok kezelésére történő kitérést is. Ide tartozik minden egyéb, a beteg egészségi állapotával összefüggő információ. A családi anamnézisben az egyes betegségek családon belüli előfordulásáról, halmozódásáról kapunk képet. A szociális anamnézisben a beteg foglalkozását, hobbiját, fizikai aktivitását vizsgáljuk, azaz ezek esetleges hatását jelen panaszaira, de ugyanúgy állapotának kihatását hétköznapi életére. Fontos kérdés, hogy a vizsgált személy panaszai mennyiben korlátozzák aktivitását, és mekkora funkcióvesztést okoznak.

A jelen panaszok sorából is el kell különíteni a vezető, elsődleges panaszt. Természetesen ezzel összefüggésben több, egyéb mozgásszervi probléma kapcsolódhat az elsődleges panaszhoz.

A mozgatórendszer tekintetében a következő problémákról számolhat be a vizsgált személy: fájdalom, ízületi mozgásterjedelem csökkenés, duzzanat, gyengeség, funkció kiesés. Ezekkel kapcsolatban rá kell kérdeznünk kialakulásuk okára (ha az beazonosítható, köthető valamilyen eseményhez), idejére (mióta tart), előfordulásuk gyakoriságára, befolyásolhatóságára (van-e valamilyen körülmény, ami enyhíti, vagy olyan, ami súlyosbítja a panaszt), a megelőző hasonló panaszokra, azok esetleges kezelésére, a kezelés módjára és annak sikerességére is. Fájdalom esetén rákérdezünk még annak helyére, jellegére, kisugárzására, intenzitására, időbeli lefolyására is.