II. FELSŐ VÉGTAGOK - A KÉZ

7. A II-V-ös ujjakra ható izmok vizsgálata

7.3. A mezothenar izmok (a kéz saját – intrinsic - izmai)

musculi interossei dorsales

musculi interossei palmares

musculi lumbricales

A mezothenar izmok: mm. interossei dorsales, mm. interossei palmares. A mm. lumbricales itt nincs ábrázolva

106. ábra
A mezothenar izmok: mm. interossei dorsales, mm. interossei palmares.
A mm. lumbricales itt nincs ábrázolva
(Forrás: HJ Hislop, J Montgomery: Muscle testing 7. ed.2002.)

 

musculi interossei dorsales (106. ábra)

eredés: az izom négy fejjel ered az egymás mellett fekvő metacarpus egymás felé tekintő felszínéről (bipennatus izmok).  Az első fej az I-II-es, a második a II-III-as, a harmadik a III-IV-es, és a negyedik a IV-V-ös metacarpuson ered.

lefutás, tapadás: az egyes izomfejek inai a kéz középvonalától laterál felől tapadnak az ujjak proximális phalanxának bázisán, és az extenzor inak háromszögletű rostos lemezén. Az első fej a mutatóujjhoz fut radiálisan, a második a középső ujj radiális, a harmadik a középső ujj ulnáris oldalára és a negyedik a gyűrűsujj ulnáris oldalára. Az egyes inak az MCP ízületek flexiós-extenziós mozgástengelyétől palmárisan futnak az extenzor ín felé.

beidegzés: nerus ulnaris  (C8-T1)

működés: a nyújtott ujjak abdukciója. A II és IV-es ujjat távolítják a középsőtől, a középső ujjat a középhelyzetből ulnáris és radiális irányba mozgatja (csak nyújtott MCP helyzetben).  Besegít az MCP flexiójába és az IP ízületek nyújtásába. Az első fej a hüvelykujj addukcióját támogatja.

Megjegyzés: funkcionálisan ebbe a csoportba tartozik a kisujj saját abduktora a m. abductor digiti minimi (ld. később).

 

musculi interossei palmares (106. ábra)

eredés: három fejjel ered a II-es, IV-es és V-ös metacarpus középvonal felé tekintő felszínén, a dorzális interosseusoktól palmárisan.

lefutás, tapadás: mindegyik fej ahhoz az ujjhoz fut, amelyiknek a metacarpusán ered. Az első a II-es ujj ulnáris oldalára, a második a IV-es ujj radiális oldalára és a harmadik az V-ös ujj radiális oldalára futva tapad a proximális phalanx bázisán, és az extenzor ín háromszögletű rostos lemezén. Az egyes inak az MCP ízületek flexiós-extenziós mozgástengelyétől palmárisan futnak az extenzor ín felé.

beidegzés: nerus ulnaris  (C8-T1)

működés: a II-es IV-es és V-ös ujjakat addukálja, közelíti a középső ujjhoz. Besegít az MCP flexiójába és az extenzor ín megfeszítésével az IP ízületek nyújtásába.

 

musculi lumbricales

A thenar és a hypothenar izmok palmáris nézetből.

107. ábra
A thenar és a hypothenar izmok palmáris nézetből.
A mezothenar izmok közül a négy m. lumbricalis látható, amik a radiális oldalról kerülik meg az MCP ízületet és haladnak az extenzor apparátus felé
(Forrás: Neumann DA: Kinesiology of the musculoskeletal system, ed. 2, 2010, Mosby)

 

eredés: a metacarpusok magasságában a m. flexor digitorum profundus inakon. Az első a mutatóujjra futó ín radiális oldalán (unipennatus), a második a középső ujjra futó ín radiális oldalán (unipennatus), a harmadik a középsőujjra és a gyűrűsujjra futó inak egymás felé néző oldalán (bipennatus), és a negyedik a gyűrűsujj és a kisujjra futó inak egymás felé néző oldalán (bipennatus) ered.

lefutás, tapadás: mindegyik fej ina radiálisan kerüli meg a saját ujját, és az MCP ízület flexiós-extenziós mozgástengelyétől palmárisan futva tart az extenzor ín oldalsó kötegéhez, amin tapad (108. ábra)

beidegzés:

  • az első és második fejet a nervus medianus (C8-T1)
  • a harmadik és negyedik fejet a nerus ulnaris (C8-T1)

működés: az MCP ízületek hajlítása és ezzel egyidőben az extenzor ín megfeszítésével a PIP és DIP ízületek nyújtása. A negyedik fejnek oppozíciós hatása van a kisujjra.