5.10 Telepulmonológia

A légzőrendszer krónikus és daganatos megbetegedéseit világszerte a vezető halálokok egyikeként tartják számon. A tüdőfunkció objektív meghatározásának egyik legelterjedtebb módszere a spirometria. A spirometriás mérések kivitelezése és értékelése nagy gyakorlatot és szakértelmet igényel. Ez számos esetben megoldatlan feladatok elé állítja az elsődleges (alap) ellátásban dolgozó egészségügyi szakembereket.

A telespirometriás eszközök elterjedése és az ehhez szükséges hálózat kiépítése megteremtette az érdemi szakmai konzultáció lehetőségét. A rendelkezésre álló szakirodalom alapján a telekonzultáció ezen formája nagyon hasznos, nagyobb szakmai biztonságot nyújt az alapellátás részére és az indokolatlan esetek kiszűrésével egyidejűleg csökkenti a szakorvosok leterheltségét is.

A COPD (chronic obstructive pulmonary disease) a tüdőben lévő légutak tartós beszűkülésével és az alveolusok összeszakadásával járó progresszív lefolyású betegség, amely az egyik fő halálozási tényező világszerte. A betegség visszafordíthatatlan károsodásokat okoz és a tüdő szerkezetének helyreállítására nincs lehetőség. [12] Ennek megfelelően a krónikus betegek esetén a légzés paramétereinek (légzésszám, légzésmélység, légzőrendszeri mechanikai tulajdonságok, a kardiorespratórikus rendszer egyidejű megfigyelése) monitorozására egyre több telemedicinás megoldás születik.

A telespirometria kiemelkedő szerepet játszik továbbá az asztma diagnózisában, illetve alkalmas a betegség lefolyásának és a kezelés hatékonyságának a követésére is. Ebben az irányban saját  telespirometriás vizsgálatokat is végzünk, melyek során keressük légúti exacerbáció előrejelzésére leginkább alkalmas légzésfunkciós paramétereket. A telemedicinás eszközökkel végrehajtott otthoni spirometriás mérések ezen túl lehetőséget kínálnak a légúti tónus napszaki ingadozásának követésére is.

A saját fejlesztésű telespirometria portál egy webes képernyőterve

A saját fejlesztésű telespirometria portál egy webes képernyőterve

MEGJEGYZÉS
A telespirometriáról, a mért térfogat és áramlásértékekről, a kapcsolódó tüdőbetegségekről és a mérések pontos menetéről a „Telespirometria” című tananyagban olvashatunk bővebben.

Licensed under the Creative Commons Attribution Share Alike License 4.0