Közösségi tartalomfejlesztés: Hungaricana, Köztérkép, Fortepan

Ebben a témakörben hasznos adatbázisokról és képeket gyűjtő weboldalakról fogunk beszélni.

Ma már számtalan olyan adatbázisról hallhatunk, melyek fényképeket, filmeket, múzeumi anyagokat vagy épp egy-egy tudós tudományos tevékenységét gyűjtik egy csokorba.

Vannak közöttük olyanok, melyek közösségi alapon működnek (Fortepan), vagy amelyeket egy-egy könyvtár, illetve tudomány közösség működtet (SZTE Képtár és Médiatéka, Videotórium), de mindenki számára hasznos forrást jelentenek.

Hogy hogyan tudjuk ezeket csoportosítani? Ebből adunk most egy kis ízelítőt, mely alapján a jelenlegi témakört 3 részre, leckére osztottuk fel:

Médiatárak(ETA lecke): NAVA, Videotórium

Jelenlegi lecke: Közösségi tartalomfejlesztés: Hungaricana, Köztérkép, Fortepan

SZTE Képtár és Médiatéka(ETA lecke)

A továbbiakban tehát 3 jelentős közösségi tartalomfejlesztést fogunk közelebbről megnézni:

ikon

Fogalmi meghatározás

Mi az a közösségi tartalomfejlesztés?

ikon

Fortepan

Mi a célja és története? Hogyan kell használni?

ikon

Hungaricana

Mi a célja és hogyan működik?

ikon

Köztérkép

Mi a története és hogyan kell használni?


A nemzetközi sajtóban egy jó évtizede megjelent egy új fogalom, a „crowdsourcing”. A crowdsourcing kifejezést először 2006-ban Jeff Howe, a Wired magazin munkatársa használta egy írásában annak bemutatására, hogy miként szervezik ki a feladatokat egyes vállalkozások magánszemélyeknek online formában.

A fogalmat a magyar Wikipédia így határozza meg: ”A crowdsourcing során egy szervezet a hagyományos esetben belsőleg, saját dolgozók vagy alvállalkozók által elvégzett feladatokat a szervezettől független személyek nagy csoportjának szervezi ki, jellemzően online formában. Jellemzője, hogy a tömeg (angolul crowd) minden tagja csak egy kis részlettel járul hozzá a teljes feladat elvégzéséhez.”
ForrásmegjelölésWikipédia: Crowdsourcing URL

Ennek a módszernek tökéletes példája a MATARKA, a Wikipédia, vagy a képgyűjtő szolgáltatások között a Fortepan. Utóbbi esetében a “tömeg” vagy közösség maga tölti fel a dokumentumokat (saját képeket,) vagy segít az adatok rendszerezésében (megadnak egy-egy helyszínt, ki szerepelhet a képen, mikor és hol, stb.), ezzel megkönnyítve az adatbázisok karbantartóinak munkáját, és gyorsítva a folyamatokat.

Nagyon fontos, hogy ezek az adatok mindig legyenek átvizsgáltak; az oldalaknak legyenek szerkesztőik, illetve adminisztrátori bázisa, akik kezelik, rendszerezik, formába rendezik és karbantartják a már megosztott állományokat.


A Fortepan egy olyan közösségi fotóarchívum, ahonnan az érdeklődők több mint százezer archív fényképet böngészhetnek és tölthetnek le. A szolgáltatott anyag szabad felhasználású, egyedül a képek forrásának feltüntetését várja cserébe az oldal.

A honlap "2010-ben indult ötezer, jórészt lomtalanításokon talált fotóval. Azóta többszáz család, amatőr és hivatásos fotós, illetve közgyűjtemény bővítette a Fortepant. A honlapon megjelenő képeket a szerkesztőség válogatja ki. A fotók leírását önkéntes szerkesztők végzik".
ForrásmegjelölésFortepan, Rólunk menüpont URL

2020 elején újult meg a honlap, a látogató böngészhet a képek között, vagy megtekintheti a legfrissebb feltöltéseket. A keresőben böngészhetünk helységneveket, rákereshetünk személyekre, vagy csak egyszerű kifejezésekre is. Ha a gyűjtésnél fontos, hogy egy adott korszak képeit böngésszük, csúszkás idővonalon tudjuk beállítani a kívánt évet.

A gyakorlati példa kedvéért kereshetünk képet Szegedről, az 1980-as évekből. Nézzük hány találatot kapunk és ezek milyen dokumentumok?

A következő videó elérhető az ETA-ban is.


"A Hungaricana szolgáltatás elsődleges célja, hogy a nemzeti gyűjteményeinkben közös múltunkról fellelhető rengeteg kultúrkincs, történeti dokumentum mindenki számára látványosan, gyorsan és áttekinthető módon váljon hozzáférhetővé. Az adatbázis folyamatosan gazdagodó virtuális gyűjteményei a gyors ismeretszerzés mellett a mélyebb, feltáró kutatások követelményeinek is megfelelnek."
ForrásmegjelölésHungaricana: Ismertető URL

A Hungaricana nem egyetlen adatbázis, hanem tudományos intézményekkel és felhasználókkal karöltve több témában is gyűjti a dokumentumokat, melyeket különböző adatbázisokban tárol.

Képcsarnok: sok százezer dokumentum között találunk grafikákat, képeslapokat, fotókat, vagy akár kárpitok és műtárgyak képeit is (még a Fortepan adatbázis anyaga is kereshető benne).

Könyv- és Dokumentumtár: nagyon sok helytörténeti gyűjtemény, levéltár, okmányok és szakkönyvtárak anyagából szemezgethetünk. Ezen dokumentumok között sok olyan van, amely anno kis példányszámban, korlátozott terjesztéssel jelent meg, és fizikai valójában sok közülük ma is csak kevés gyűjteményben érhető el.

MAPIRE: nagyon sok helytörténeti gyűjtemény, levéltár, okmányok és szakkönyvtárak anyagából szemezgethetünk. Ezen dokumentumok között sok olyan van, amely anno kis példányszámban, korlátozott terjesztéssel jelent meg, és fizikai valójában sok közülük ma is csak kevés gyűjteményben érhető el.

Térképek és Építészeti Tervek; Levéltár

Budapest Időgép: 4 időszeletben követhetjük Budapest szerkezetének alakulását a Budapest Időgép segítségével. Légifelvételeken keresztül bepillantást nyerhetünk a főváros II. világháborús állapotaiba, de különböző helyszínekre vetítve az 1956-os budapesti eseményeket is követhetjük.

Zenetudományi Intézet Hangarchívum: Az MTA BTK Zenetudományi Intézet Hangarchívuma a magyar népzene- és néptánckutatás segédanyagaként jött létre, felölelve az elmúlt évszázad szinte valamennyi népzenei vonatkozású gyűjtését.


A Köztérkép egy közösségi szerkesztésű adatbázis, ahol jelenleg több mint 36 926 műlap található, 380 198 fotón megörökítve. Mindez a több mint 860 aktív tag önkéntes és lelkes munkájaként született, fennállásuk 15 éve alatt.

Az adatbázisban rengeteg szoborról, köztéri emlékműről találhatunk fotókat, és tölthetünk fel szabadon újakat. Kereshetünk benne helységnév és híres történelmi alak szerint is. Találunk tematikus képgyűjteményeket is (Petőfi szobrok, madaras szobrok stb.) vagy akár játszhatunk is a honlapon, ha megmutatjuk melyik szobrot érintettük meg (Melyiknek jártunk a közelében?).

Érdekesség:

Említésre méltó még a Fentről.hu oldal, ahol Magyarországról találunk több mint 160 ezer légifotót. Szabadon lehet böngészni, letölteni, és ha szükséges, közösségi tartalomfejlesztéssel címkézni, vagy akár pontosítani az információkat.

Ezen túl pedig látványos térképes megoldással lehet megtekinteni a különböző időszakokban készült fotókat.


Összegzés

Attól függően, hogy milyen területen kutatunk, számos hasznos adatbázis szabadon elérhető forrásai között válogathatunk. Legyen az egy oktató videó, egy régi történelmi térkép, vagy csak régi fotók egy város történetéből, van már lehetőségünk keresni közöttük, vagy ha épp időnk és kedvünk is van, segíthetünk fejleszteni ezeket a gyűjteményeket.