Az Arcanum adatbázisai

A magyar nyelvű teljes szövegű adatbázisokat bemutató modulban megismerkedünk a bölcsészet- és társadalomtudományi terület legfontosabb magyarországi szereplőivel. Az adatbázisok alapvető tudnivalói – mint a szolgáltatott tartalom vagy a keresés mikéntje – mellett az extra vagy kényelmi funkciókat is – mint pl. a letöltés, könyvjelzőzés, jegyzetelés – áttekintjük.

A modulban az alábbi adatbázisokkal ismerkedünk meg:

  • Arcanum Digitális Tudománytár
  • Szakkiadók Társulása: Szaktárs
  • Magyar Elektronikus Referenciamű Szolgáltatás: MeRSZ (Akadémiai Kiadó)
  • Interkönyv (Typotex kiadó)
  • e-Zeusz (Kossuth Kiadó)

A bemutatott adatbázisokhoz intézményi előfizetés keretében férhetünk hozzá. Elérésük azonban nem helyhez kötött, mivel egyre több adatbázis teszi lehetővé az arra jogosultak részére az eduID-val történő bejelentkezést is; így ennek segítségével bárhonnan könnyen elérhetőek tartalmaik.

Aki hatékonyan teljesíti a modult, az alábbiakat sajátíthatja el.

TUDÁS KÉPESSÉG ATTITŰD FELELŐSSÉG
Ismeri a bölcsészet- és társadalomtudományi területeken legjelentősebb magyar adatbázisokat. Megoldja az előfizetett, ezért csak korlátozottan hozzáférhető adatbázisok használatát mind a Könyvtár számítógépein, mind saját eszközén – akár az eduroam-hálózatban, akár otthonról. A tanultak segítségével további releváns adatbázisokat kutat föl. Az adatbázisokat önállóan használja, de tudja, hogy szükség esetén hol kérhet segítséget.
Ismeri a kurzuson bemutatott adatbázisok tartalmát, keresési technikáit, a hozzáférés lehetőségeit. Kiszűri az adatbázisokban lefuttatott keresések releváns találatait, szűrők segítségével optimalizálja a találatok számát. Tanulása eredményességéért rendszeresen használja a megismert és fölkutatott adatbázisokat. Az adatbázisokat önállóan használja, de tudja, hogy szükség esetén hol kérhet segítséget.
ikon

Arcanum adatbázisai

Melyek ezek és miért hasznosak?

ikon

Szakkiadók társulása

Mit találhatunk itt meg?


A magyar nyelvű teljes szövegű online adatbázisok szolgáltatói között kiemelkedő helyen áll az Arcanum Adatbázis Kft., mely több ilyen adatbázist is üzemeltet. Az alábbi áttekintésben röviden ismertetjük őket.

Ingyenesen elérhetőek

Az Arcanum által korábban CD- és DVD-ROM-on kiadott műveket tartalmazza, közöttük sok lexikonnal, kézikönyvvel.

Előfizetésben érhető el: ADT

Az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) az Arcanum prémium szolgáltatása: több millió oldalnyi digitalizált napi-, heti- és havilap, szakfolyóiratok, lexikonok, tematikus könyvgyűjtemények.
Kereshetünk egyidejűleg az összes tartalomban, vagy célzottan egy-egy kiadványban. A folyóiratokat megtaláljuk betűrendes listában vagy tematikus listákban böngészhetjük, s kereshetünk is címeikben.
Témákra, nevekre stb. egyszerű és összetett keresést is indíthatunk, melyhez nagy segítség az Arcanum alább megtekinthető videója erről.
A megtalált cikket, tanulmányt, könyvrészletet vagy szócikket pedig le is tölthetjük.

Az adatbázis a Szegedi Tudományegyetemen regisztrált eduID használatával nemcsak az Egyetem területén érhető el, hanem bárhonnét.

A videóhoz szöveges magyarázat is tartozik. A videó az Arcanum Adatbázis Kft. tulajdona.


Az ADT-hez hasonló felületen, szintén előfizetés keretében több könyvkiadó szolgáltatja kiadványait. Erről részletesebben a következő oktatóvideóban lesz szó.