Hol érhetőek el?

Ebben a leckében 2 dologról fogunk beszélni.

ikon

Fizikai példányok helye

Hol és hogyan találjuk meg őket?

ikon

Online felületek

Melyik adatbázisok szolgáltatnak enciklopédiákat és lexikonokat?

Ennek a leckének a célja, hogy bemutassa hogyan, hol és melyik enciklopédiákat és lexikonokat érhetjük el.

Fontos

A szövegben csillaggal jelölt fogalmakat felugró ablakban olvashatja, illetve kereshető formában az alábbi weboldalon tudja elérni, vagy az ETA-ban a Könyvtárhasználati kislexikon nevű pdf-ben láthatja az adott fogalom, szakszó részletesebb magyarázatát!


A tájékoztató segédkönyvtár tartalmazza az alapvető forrásokat, lexikonokat, ágazati enciklopédiákat. Ezek a művek a földszinten, a tájékoztató pult mögötti polcokon érhetőek el, közvetlenül a folyóirat olvasó mellett. Erről már a Könyvtárhasználat leckében vagy ETA: Nyomtatott dokumentumok a Klebelsberg Könyvtárban című html fájlban olvashattunk.

Referensz könyvtár
Itt is témákra bontva találjuk a lexikonokat, szótárakat, enciklopédiákat. A jelzetek ugyan úgy megtalálhatóak a katalógusunkban online. Kereséshez a tájékoztató pultban ülő könyvtárosok nyújtanak segítségét.
A referensz könyvtáron túl a szakolvasóban is találhatunk tematikus gyűjteményeket, melyek tartalmaznak enciklopédiákat és lexikonokat. Ezek az S-es gyűjtemények (SL, SA, SB, SE, SO, tankönyvek, megoldókulcsok). Ahogy a képen is láthatjuk, ezek egy-egy új témakör elején helyezkednek el, a számozás is mindig velük indul.
Szakolvasóban lévő segédkönyvek polcjelzetei

Szerencsére néhány lexikont és enciklopédiát, mint e-könyveket el tudunk érni az interneten. Nézzük meg a továbbiákban, hogy melyik adatbázisokban érdemes keresni akkor, ha ilyen típusú, teljes szöveggel elérhető művekre lenne szükségünk.

Az egyik legkényelmesebb módon az interneten a Magyar Elektornikus Könyvtár (MEK) oldalán tudunk e-könyveket, és így enciklopédiákat és lexikonokat is keresni.

A MEK használatáról a következő E-könyvek témakör Videólecke: E-könyvtárak című leckéjében vagy E-Könyvek ETA lecke: A Magyar Elektronikus Könyvtár címmel nézhetünk meg egy oktatóvideót.

Mivel a Digitális Tankönyvtár elsősorban a felsőoktatási és kutatói munka támogatása céljából tesz elérhetővé dokumentumokat, így itt is találhatunk a segédkönyvek között enciklopédiákat és lexikonokat.
Az Arcanum fizetős és ingyenes szolgáltatásai jelentősen hozzájárulnak az online eléhető dokumentumok bővítéséhez és figyelembe véve a szolgáltatott mennyiséget érdemes a keresett műveket az ő adatbázisaikban is megnézni. Ez azért is erősen javasolt, mert van nekik egy külön gyűjteményük, amely kifejezetten lexikonokat szolgáltat.
A nagy múltú Encyclopaedia Britannica már 250 éve az angol nyelvű lexikonkiadás vezető szereplője.
1768-ban alapították Edinburgh-ban, s utolsó nyomtatott kiadása (15.) 2010-ben jelent meg. A világon első enciklopédiaként pedig már 1994 óta elérhető online is. Online változata ötvözi a nyomtatott és online forma erényeit: szócikkeit szakértők írják, s az olvasó lektorált tartalmat kap, ugyanakkor folyamatosan aktualizálható és széles körű hozzáférést biztosít.