Klebelsberg könyvtár keresés: EDS

Elektronikus források a Klebelsberg Könyvtárban

Ebben a témakörben az elektronikus forrásokkal fogunk részletekbe menően megismerkedni. A korábbi leckében (ETA: Elektronikus forrásokról általában olvasmány (html)) általános áttekintés kaptunk az elektornikus forrásokról, a jelenlegi leckében pedig a Klebelsberg Könyvtáron belüli e-forrásokat vesszük végig alaposabban.

Mindezek során három nagyobb témát fogunk körbejárni.

ikon

Nemzetközi adatbázisok

Melyek a Könyvtár által szolgáltatott jelentősebb nemzetközi adatbázisok?

ikon

Keresések az adatbázisokban

Hogyan találhatjuk meg a kellő tanulmányokat és e-könyveket?

ikon

Egyéb szolgáltatások

Mit tegyünk ha otthonról szeretnénk használni, vagy speciális eléréssel rendelkeznek?

Fontos

A szövegben csillaggal jelölt fogalmakat felugró ablakban olvashatja, illetve kereshető formában az alábbi weboldalon tudja elérni, vagy az ETA-ban a Könyvtárhasználati kislexikon nevű pdf-ben láthatja az adott fogalom, szakszó részletesebb magyarázatát!


A Klebelsberg Könyvtár elektronikus dokumentumállományának nagy része a nemzetközi, előfizetett adatbázisokból Adatmezőkből álló rekordok rendezett halmaza. Logikai szerkezettel rendelkező, információk tárolására és visszakeresésére szolgáló számítógépes adatállomány. A könyvtári adatbázisok két fő típusa a csak bibliográfiai adatokat*, illetve a full text-et* is tartalmazó adatbázis. Bibliográfiai adatbázis pl. a számítógépes katalógus*, ahol a rekord* a mű adatait tartalmazó„katalóguscédula”, az adatmezők* pedig annak egyes bibliográfiai adatai*. A teljes szöveget tartalmazó adatbázisok általában e-könyv- és / vagy e-folyóirat-gyűjtemények, melyek keresőmotorral is rendelkeznek, a tartalomban való gyors navigáció érdekében. származik.

Az ilyen adatbázisokból származó dokumentumok mennyisége sokszorosan meghaladja a nyomtatott formában elérhetőket.

Mik az adatbázisok előnyei?

Adatbázis jellemzők

Fontosabb adatbázisok

Az Elsevier kiadó e-folyóiratait és e-könyveit tartalmazó multidiszciplináris adatbázis. A tudományos élet elsőszámú full-text kiadói adatbázisaEgy kiadó műveit tartalmazó adatbázis. A kiadó e-folyóiratait és e-könyveit tartalmazza.

A Springer kiadó e-folyóiratait és e-könyveit tartalmazó multidiszciplináris, full-textes adatbázis. A második/harmadik legnagyobb tudományos kiadó.

A Wiley-Blackwell kiadó e-folyóiratait és e-könyveit tartalmazó multidiszciplináris, full-textes adatbázis. A második/harmadik legnagyobb tudományos kiadó.

Bölcsészettudományi szempontból a legfontosabb aggregátorNem egyetlen kiadó forrásait szolgáltató, adatbázis építő cég..

A nagy kiadók archív e-folyóiratait és könyveit foglalja magába. Multidiszciplináris. A teljes szövegű cikkek mellett jelentős mennyiségű bibliográfiai adattal is rendelkezik.

Scopus és Web of Science

A világ két legnagyobb hivatkozáskereső bibliográfiai adatbázisa. Minden tudományterület legfontosabb folyóiratait, könyveit és konferenciaanyagait dolgozzák fel. Feladatuk a világ tudományos publikációinak minél szélesebb körű, mélyebb feltárása és nyomon követése.

A Scopus az Elsevier kiadó terméke, a Web of Science (WoS) a Thomson Reuters - Clarivate adatbázis építő cégé. A Scopus szélesebb körben, több dokumentumcímet von be a tartalomfeltárásba (közel 40 ezer folyóiratcím), viszont a WoS alaposabb, régebbre visszamenő feltárást végez (1900-tól napjainkig; a magyar előfizetés 1975-től tartalmaz dokumentumokat). Jelentős piaci harc folyik a két cég adatbázisa közt.

Mindkét cég saját hivatkozáskezelő rendszert is fejlesztett: az Elsevier a Mendeley-t, a Thomson Reuters – Clarivate az EndNote-ot.

A bölcsészet- és társadalomtudományok számára jelenleg a Web of Science relevánsabb.

Az SZTE-n hozzáférhető adatbázisok folyamatos változásban vannak. Többnyire évről évre bővül a rendelkezésre álló állomány. A mindenkor elérhető adatbázisokat a könyvtár honlapján lehet megtekinteni.

Nem csak az elérhető adatbázisok száma változik folyamatosan, de magukban az adatbázisokban elérhető elektronikus könyvek és folyóiratok száma is. Az adatbázisokba updatek gyanánt havonta lesznek elérhetőek új dokumentumok, nem ritkán több ezres mennyiségben. Az hogy bizonyos forrást nem értük el adott pillanatban, nem jelenti azt, hogy a következő heti updattel nem válhat elérhetővé. Bátran ellenőrizzük újra, vagy állítsunk be figyelő alkalmazást!

Miért nem elég a Google az adatbázisokban való kereséshez?

Gondolhatnánk, ha online forrásokról beszélünk, akkor szokásos módon a Google is alkalmas az ezekben való keresésre. Azonban adatbázisaink nagy részét belépési fal védi, melyen a Google nem jut keresztül, így az ott lévő forrásaink számára nem láthatóak. Ezért kell a katalógusunkat, az online források közös keresőjét használjuk, mert ezek az eszközök ott is keresni tudnak, ahol a Google nem.

A Könyvtár weblapján található keresőablak azonnali lehetőséget ad nemcsak a könyvtárunk katalógusában történő keresésre, hanem a hozzáférhető elektronikus tartalmakban való keresésre is.

Az előfizetett és ingyenes online folyóirataink és adatbázisaink megtalálhatóak a katalógusunkban is, de legfontosabb keresőfelületük az Online források keresője, vagyis az EDS (Ebsco Discovery Service). Fontos tudni, hogy az EDS cikkszinten keresi a folyóiratainkat, tehát témakeresésre használjuk elsősorban!

A továbbiakban megnézzük, hogyan tudunk különböző típusú tartalmakat keresni, úgy mint:

Témakeresés

Keresés konkrét folyóiratban

Keresés e-könyvekre

Keresés adott adatbázisban

Témakeresés

Amennyiben elektronikus forrásainkban bizonyos témára akarunk keresni, érdemes honlapunk „keresődobozán” az Online Források opciót választani.

Az ablak ilyenkor egyszerű keresőmezőként működik, a beírt kifejezés szerinti keresést több adatcsoportban és a legszélesebb körben fogja lefuttatni. A keresőkifejezésünknek megfelelő találatokat a rendszer egy összesített listában mutatja meg.

A találati lista utólag különböző szűrők alkalmazásával szűkíthető. (Lásd: Videólecke vagy ETA lecke: EDS szűkítési lehetőségek című videóleckéjében) A szűrők a képernyő bal oldalán található, használhatunk dokumentumtípusra, tárgykörre, nyelvre, szerzőre és sok egyéb adatelemre vonatkozó szűrőfeltételt, beállíthatjuk, hogy a listában csak a teljes szöveggel elérhető tartalmak jelenjenek meg, de beállíthatunk kiadási évre vagy időszakra szűkítést is. Az általunk kiválasztott filterek mindig a bal oldali sáv tetején találhatók, ezek közül a keresés során bármelyik eltávolítható.
  • Használhatunk dokumentumtípusra, tárgykörre, nyelvre, szerzőre és sok egyéb adatelemre vonatkozó szűrőfeltételt.
  • Beállíthatjuk, hogy a listában csak a teljes szöveggel elérhető tartalmak jelenjenek meg.
  • Beállíthatunk kiadási évre vagy időszakra szűkítést is.

Természetesen lehetőség van összetett keresések (lsd. Videólecke vagy ETA lecke: EDS összetett keresés című videóleckéje) lefuttatására is. Ebben az esetben több paramétert adhatunk meg a kereséshez, így jóval kisebb találati listát fogunk kapni. Persze a találatokat az előbb leírt módon ilyenkor is szűrhetjük egyéb szempontok szerint


Keresés konkrét folyóiratban

a egy konkrét folyóiratban megjelent cikkeket keresünk, jól használható a Publication Finder nevű kereső, mely az EDS menüsorában található E-Sources Catalogue menüből is elérhető.

Itt cím, téma, ISSN- vagy ISBN-szám alapján juthatunk el egy konkrét folyóirathoz vagy könyvhöz, de lehetőség van akár tudományterületek közti böngészésre is. Fontos: a Publication Finder csak a külföldi online folyóiratainkat tartalmazza!

Elérhető folyóiratainkról alfabetikus és tematikus lista is található honlapunkon a Mit keres? - Online források menüpontban.


Keresés e-könyvekre

A tanulásban, oktatásban, kutatásban alapvető online forrásokat az egyetem által vásárolt, előfizetett vagy megbízható forrásból származó szabad e-könyvek is gazdagítják. Ezek cím szerint keresve megtalálhatóak a katalógusunkban és az Online források keresőjében, vagyis az EDS-ben (EBSCO Discovery Service) is.

Ha konkrét e-könyvet keresünk, akkor érdemes az előbb említett Publication Finder-t használni.

Az e-könyvek használatára a következő szabályok vonatkoznak:

Könyvek esetében is rendelkezésre áll a betűrendi és a tematikus lista is, s honlapunkon további hasznos információk találhatók az e-könyvekről.

Keresés adott adatbázisban

Van olyan eset, amikor a keresést csak bizonyos adatbázisban akarjuk lefuttatni. Ilyenkor az adatbázisok tematikus vagy betűrendes listájából kiválasztható az adatbázis.

Az adatbázis neve és jellege és egyéb információk (pl. embargó:1 year vagy időszak megjelölése) mellett minden esetben látható az adatbázis használatának feltétele is.

Ezek a következők lehetnek:

  • szabad felhasználású/szabadon hozzáférhető – bárki számára, bárhonnan elérhető
  • a Szegedi Tudományegyetem hálózatán - csak egyetemi hálózatba kötött számítógépekről hozzáférhető
  • eduID azonosítóval elérhető – használatához eduID*Az eduID egy nemzetközi számítógépes azonosítási rendszer neve. A hazai oktatási és kutatóintézetek felhasználóazonosítási szolgáltatása is egyben, amelynek célja, hogy a felhasználók úgy vehessenek igénybe saját és külső informatikai szolgáltatásokat, hogy a saját intézményük azonosítja őket, és a szolgáltatás igénybevételéhez kért felhasználói adatokat ad át róluk. Az intézmények bizalmi szövetséget, ún. föderációt alkotnak, amelynek tagjai elfogadják egymás felhasználóit azonosítottnak. A felhasználó számára roppan kényelmes, mert a föderáció bármely tagjánál „járva“ azonosítja őt a rendszer és a „neki járó“ online szolgáltatások elérését lehetővé teszi. regisztráció szükséges

Az alábbiakban megnézzük, hogy milyen plusz szolgáltatásokat biztosít a Klebelsberg Könyvtár az olvasói számára.

Egyéb szolgáltatások az EDS felületen

Beiratkozott egyetemi polgáraink számára nem csak egységes keresési lehetőséget biztosít az EDS felület, de mód van arra, hogy személyre szabott szolgáltatásokat érjen el.

Minden felhasználó egyéni fiókot hozhat létre, ahova elmentheti keresési előzményeit, kezelheti hivatkozásait, nyilván tarthatja megtalált források bibliográfiai adatait, e-könyveket kölcsönözhet, azokhoz jegyzeteket írhat, kiemelhet benne részeket


E-források otthonról: Proxy-szolgáltatás

Online forrásaink jó része csak egyetemi IP tartományból érhető el ám a Könyvtárba beiratkozott egyetemi polgárok számára proxy-szolgáltatásunk távoli elérést biztosít.

Az online források távoli, pl. otthoni számítógépről történő eléréséhez a böngésző program bizonyos beállításain kell változtatni. A változtatások végrehajtása után abban a böngészőben más publikus weboldal nem lesz használható, csak a könyvtár honlapján keresztül hozzáférhető online információforrások.

A szolgáltatás használatához szükséges:

felhasználó név (a diákigazolvány vagy az olvasójegy száma)

jelszó, amely a születési dátumból képződik: az adatok sorrendje (kötőjellel elválasztva) és formája a következő:
Példa: ha valaki 1970. október 1-én született, akkor a jelszava 01-OCT-70.

Az adatbázisunkat 24 óránként frissítjük, ezért a beiratkozást vagy a bármilyen okból történő kártyacserét követően azonnal nem lesz elérhető a szolgáltatás, csak ez idő eltelte után.

Fontos, hogy az ideiglenesen hozzáférhető forrásaink a proxy átállításával sem érhetők el távolról.

A szolgáltatásról és igénybevételéhez szükséges teendőkről honlapunkon részletes ismertető és videósegédlet is található.


Bejelentkezés eduID-val

Az EduID egy nemzetközi felhasználóazonosító, melyet valamely felsőoktatási intézményben jogviszonnyal rendelkezők szerezhetnek. Az ezzel történő azonosítást az online szolgáltatók többsége elfogadja az egyetemi hálózaton kívüli, távoli hozzáféréshez való bejelentkezés esetén. Természetesen csak azon szolgáltatók, azon adatbázisainál használhatók, melyeknél előfizetése van az Egyetemnek.

EduID jelszót az alábbi oldalon tudnak az SZTE polgárai regisztrálni.

A regisztrált EduID-felhasználónév és -jelszó használatával minden szolgáltatói felületen az "Intézményi bejelentkezés / Institutional login" opciónál lehet bejelentkezni, kiválasztva az intézménylistából a Szegedi Tudományegyetemet vagy a University of Szeged-et.


Összefoglalás

Elektronikus tartalmainkat, melyek könyvtárunk hagyományos dokumentumainak többszörösét teszik ki, az EISZ konzorciumon keresztül rendeljük, különböző csomagokban, Ezek összetétele évenként frissül. Az adatbázisok tartalmilag átfedhetik egymást. Legtöbbjük egyetemi hálózatban külön jelszó nélkül érhető el, de vannak jelszavas tartalmak is.

Az elektronikus anyagok előnyei a nyomtatott változatokkal szemben:

  • naprakészek
  • könnyebben eljutnak a közönséghez
  • kisebb az előállítási költségük
  • sok szempont szerint visszakereshetőek

Könyvtári katalógusunk tartalmazza az elektronikus dokumentumok és adatbázisok nagy részét, 210 adatbázis, 94426 e-folyóirat és 260971 e-könyv leírása található meg benne, de ezen tartalmak elsődleges keresőfelülete az Online források keresője, az EDS, amelyen egyszerű és összetett keresések indítására is lehetőség nyílik.

Ha kérdése merülne fel elektronikus forrásaink használata közben, vagy valamit nem talál, esetleg nem éri el a megtalált tartalmat, bármikor fordulhat a könyvtár munkatársaihoz az E-help űrlapján keresztül.

Felhasznált irodalom