6. lecke, 6. ellenőrző feladatok

Gap-fill exercise

Fill in all the gaps, then press "Check" to check your answers. Use the "Hint" button to get a free letter if an answer is giving you trouble. You can also click on the "[?]" button to get a clue. Note that you will lose points if you ask for hints or clues!
A Római Szerződés -i megkötése, majd -jei hatályba lépése új fejezetet nyitott az európai integráció történetében. A létrejött két új integrációs szervezet, az és az révén jelentősen kibővült a hatok együttműködése. Az 1960-as évek közepén a , az és az intézményrendszereit egyesítették, innentől a három szervezetet összefoglaló néven ként emlegették. Az integráció motorjává egyértelműen az vált, mely rendkívül sikeresnek bizonyult, de az első évtizedben különböző területeken (döntéshozatal, közös mezőgazdasági politika, volt gyarmatok kérdése) komoly nézeteltérések merültek fel. Az időről időre kialakuló válságokban központi szerepet játszott a vezette Franciaország, mely ekkoriban sajátos víziót képviselt az egységes Európáról.
Az európai integráció sikeressége vonzónak bizonyult: több ország is kérvényezte a felvételét az -as években. Közülük a legproblematikusabb belépése volt, de az -es évek elején sikerült megoldani a nehézségeket, így megvalósulhatott az EK első bővítése („”).