5.2 Haladó függvények

DARABTELI, DARABHATÖBB

A DARABTELI és DARABHATÖBB statisztikai függvényekkel megszámolhatjuk, hogy egy tartományban hány olyan cella van, amelyben az adatok megfelelnek a megadott kritériumnak vagy kritériumoknak.

Egészségügyi adatokra vonatkozó példa: betegek olyan listájából, mely tartalmazza a beteg nemét és korát, meghatározhatjuk, hogy mennyi olyan betegünk van, aki legalább 30 éves (DARABTELI); illetve mennyi olyan betegünk van, aki legalább 30 éves és nő (DARABHATÖBB).

Szintaxis: DARABTELI(tartomány; kritérium)

Szintaxis: DARABHATÖBB(kritériumtartomány1; kritérium1; [kritériumtartomány2; kritérium2]; …)

MEGJEGYZÉS
A DARABHATÖBB függvényt használhatjuk egy feltétel esetén is, hiszen csak a kritériumtartomány1 és kritérium1 argumentumok megadása kötelező.

SZUMHA, ÁTLAGHA

A Matematika és trigonometria kategóriába tartozó SZUMHA függvény összeadja egy tartományban azokat az értékeket, amelyek megfelelnek a megadott feltételnek.

Egészségügyi adatokra vonatkozó példa: egy kórház összes orvosa által az adott hónapban végzett beavatkozásokat tartalmazó adatbázisból meghatározhatjuk, hogy mennyi beavatkozást végeztek összesen azok az orvosok, akik adott osztályon dolgoznak.

Szintaxis: SZUMHA(kritériumtartomány; feltétel; [összegtartomány])

Az összegtartomány argumentum elhagyható, amennyiben az megegyezik a kritériumtartománnyal. (Pl. mennyi beavatkozást végeztek összesen azok az orvosok, akik adott hónapban legalább 10 beavatkozást végeztek.)

Több feltétel esetében a SZUMHATÖBB függvényt kell használnunk. (Pl. mennyi beavatkozást végeztek összesen azok az orvosok, akik adott osztályon dolgoznak és adott hónapban legalább 10 beavatkozást végeztek.)

Szintaxis: SZUMHATÖBB(összegtartomány; kritériumtartomány1; kritérium1; [kritériumtartomány2; kritérium2]; ...)

MEGJEGYZÉS
A SZUMHATÖBB függvény is használható egy feltétel esetén, hiszen itt is csak a kritériumtartomány1 és kritérium1 argumentumok megadása kötelező.

A Statisztikai kategóriába tartozó ÁTLAGHA ás az ÁTLAGHATÖBB függvényeket pontosan úgy kell használni, mint a SZUMHA és a SZUMHATÖBB függvényeket. Ugyanazok az argumentumok, csak a feltételnek vagy feltételeknek eleget tevő cellák tartalmának átlagát számolja ki. (Pl. mennyi beavatkozást végeztek el átlagosan azok az orvosok, akik adott osztályon dolgoznak.)

FKERES, VKERES

Gyakran előforduló probléma egészségügyi adatok feldolgozásánál, hogy az adatok több forrásból származnak. Ilyenkor előfordul, hogy az adatok egy része a teljes körű dokumentációból származik, így tartalmazza a beteg nevét, TAJ-számát, születési adatait, stb., míg az adatok másik fele például egy vizsgálat eredményeként kerül bevitelre, ahol a betegeket már csak TAJ-számuk alapján azonosítjuk. Ez esetben, ha szeretnénk a vizsgálati eredményhez a nevet is hozzákapcsolni, nem szükséges a neveket és TAJ-számokat kézzel összepárosítani, hanem használhatunk függvényt is erre a célra, így néhány kattintással nagyszámú betegre is elvégezhetjük a keresést. A Keresési és hivatkozási kategóriába tartozó függvény egy tábla első oszlopában keres egy megadott értéket (példánkban a betegek TAJ-számában), és a táblázattömb egy másik oszlopának azonos sorából vett cella tartalmát adja eredményül (példánkban a betegek nevét). Az FKERES névben az F a függőleges irányt jelöli.

Szintaxis: FKERES(keresési_érték; tábla; oszlop_szám; [tartományban_keres])

Ahol:

A keresési_érték a keresendő érték, melyet a tábla argumentumban megadott tartomány első oszlopában kell lennie.

A tábla az a tartomány, amelyben az FKERES függvény a keresési_értéket és a visszaadott értéket keresi.

Az oszlop_szám a visszaadandó értéket tartalmazó oszlop száma (ahol a tábla bal szélső oszlopa az 1-es számú).

A tartományban_keres logikai érték (IGAZ vagy HAMIS lehet), amellyel az FKERES függvény közelítő vagy pontos keresését írjuk elő:

  • HAMIS esetén: pontos egyezés szükséges. Ha a keresett érték nem található hibajelzést kapunk. Ha az adott érték többször is előfordul az adott oszlopban, akkor csak az elsőt fogja megtalálni. Ez használandó akkor, amikor pl. TAJ-számhoz kívánunk nevet kapcsolni.
  • IGAZ esetén: vagy a keresett értéket, vagy ha az nincs, akkor a nála kisebb, de legnagyobb értéket találja meg. Tehát nem a legközelebbit! Ebben az esetben a függvény mindig ad vissza valamilyen értéket, de az csak akkor lesz értelmes, ha tábla rendezve van növekvő sorrendbe annak első oszlopa szerint (ahol a keresési_értéket keressük). Ez használható akkor, amikor például adott szisztolés vérnyomásértékek szerint kategorizáljuk a betegség súlyosságát (pl. 0-130 Hgmm normális, 130-150 Hgmm enyhén emelkedett, 150-180 Hgmm súlyosan emelkedett), majd a beteg saját vérnyomás értékéhez kívánjuk ezt a kategóriát besorolni. 

A következő ábrán példákat látunk az FKERES függvény használatára. Az első esetben az 51 éves beteg szisztolés vérnyomás értéket szeretnénk megtalálni, míg a másodikban a 175 cm magas beteg vércukorértéke a kérdés.

Az FKERES függvény használata

Az FKERES függvény használata

A VKERES (vízszintes keresés) függvény használata megegyezik az FKERES függvény használatával, csak nem függőlegesen (oszlopokban), hanem vízszintesen (sorokban) keresünk.

Szintaxis: VKERES(keresési_érték; tábla; sor_szám; [tartományban_keres])

Vagyis egy tábla első sorában megkeres egy értéket (keresési_érték), és ugyanabban az oszlopban, de a sor_szám-mal megadott számú sorban lévő adattal tér vissza.

Licensed under the Creative Commons Attribution Share Alike License 4.0