I. Az izmok és a mozgás, a mozgás és az agy, mozgatórendszerek, mozgatóegység

Az izmok (musculus) összehúzódásra specializálódott szövetekből felépülő szervek. Összehúzódásuk során a kémiai energiát (ATP, glikogén, glükóz) mechanikai energiává alakítják át. Ezzel biztosítva a test, a belső zsigeri szervek aktív mozgásait, valamint a szív munkáján és az erek átmérőjének szabályozásán keresztül a vérkeringést, továbbá a szervezet vérellátását, véreloszlását. Működésük során hőt termelnek, így jelentős szerepük van a hő szabályzásban.

Az izomsejtek összehúzódásra és elernyedésre képes rostokat tartalmaznak, melyek elmozdulnak egymás mellett, és így megváltoztatják a sejt méretét és alakját. Az izmok feladata az erőkifejtés és a mozgás kiváltása. Az izmok a szervezet helyzetváltoztató mozgásáért, illetve a belső szervek mozgásáért felelnek.

Az izomszövet három típusát ismerjük: simaizomszövet, harántcsíkolt izomszövet és szívizom szövet.

Az emberi szívizom és a simaizmok összehúzódásai akaratlagosan nem irányíthatóak, autonóm beidegzésűek. Ezek az izmok az alapvető életfunkciókat működtetik. Jó példa erre a szív összehúzódása, valamint a perisztaltika, mely az emésztőrendszeren keresztül mozgatja a táplálékot. A harántcsíkolt izomszövetből felépülő vázizmok akaratlagos összehúzódásai a test mozgásait hozzák létre, és jól irányíthatóak. Harántcsíkolt izmok felelősek például a légzésért, a beszédért, a nyelésért, a széklet és vizeletürítésért is. Megjegyzendő, hogy az izomsejteken kívül is szinte valamennyi sejt képes az aktív mozgásra.

Izmok és a mozgás, a mozgás és az agy, mozgatórendszerek, mozgatóegység:

  • minden mozgás mechanikai elveken alapul, így az emberi is,
  • testünk emelőkarok rendszere, melyet izmaink mozgatnak,
  • több mint 600 izmunkat az idegek irányítják,
  • az agy és gerincvelőhöz kapcsolódó ideghálózat jelzései szabályozzák az izomenergia erősségét,
  • az izommunka nagy része tudatos irányítástól függetlenül történik. Így az ideg-izom (neuromuscularis) hálózat segítségével automatikusan szerveződik.