Magyar Tudományos Művek Tára

Ebben a leckében a Magyar Tudományos Művek Táráról fogunk beszélni.

Fontos

A szövegben csillaggal jelölt fogalmakat felugró ablakban olvashatja, illetve kereshető formában az alábbi weboldalon tudja elérni, vagy az ETA-ban a Könyvtárhasználati kislexikon nevű pdf-ben láthatja az adott fogalom, szakszó részletesebb magyarázatát!


A tudomány világában egy kutató akkor számít sikeresnek, ha publikációit, kutatási eredményeit sokan olvassák, illetve sokan idézik más tudományos munkákban, azaz sokan hivatkoznak*A szerzői jog tiszteletben tartásával jelezzük, melyik ismereteket honnan szereztük. Leggyakoribb formája a lábjegyzet vagy irodalomjegyzék formájában történő utalás. Manapság külön számítógépes programokkal kezelik, amelyek vagy online felhő alapúak, vagy az adott eszközre vannak telepítve. lásd még hivatkozáskezelő eszközök. rá.

A Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) azzal a céllal jött létre, hogy a magyarországi kutatók tudományos publikációit, illetve azok idézőit egy központi adatbázisba gyűjtse.

Az MTMT-ben tárolt adatok alapján a kutatók tudományos teljesítményét jelző hiteles adatokat kapunk, valamint intézményekre (pl. tanszék, intézet, kar, egyetem) vonatkozó pontos publikációs statisztikákat lehet készíteni. Az MTMT-ben lévő összes publikáció, illetve a szerzők adatlapja, publikációs listája és tudománymetriai táblázata is bárki számára szabadon és ingyenesen elérhető, kereshető az MTMT nyilvános felületén. Bejelentkezésre csak az adatfeltöltéshez van szükség, ezért regisztrálni csak a már publikáló szerzőknek kell.

Az MTMT tehát elsősorban a szerzőknek és azoknak az intézményeknek fontos, ahol tudományos kutatómunka zajlik (egyetemek és alegységeik, kutatóintézetek), hiszen a tudományos publikációs teljesítmény mérése az MTMT segítségével történik. Éppen ezért a tudományos pályára lépők legtöbbször PhD hallgatóként kezdik el először használatba venni az MTMT-t. Az ennél alacsonyabb képzési szinten (BA/BSc, MA/MSc) tanulóknak még nincs rá szükségük – hazai szakirodalom keresésére, feltérképezésére alkalmas lehet esetleg, de ebben az esetben is más adatbázisokkal együttesen érdemes használni.

A hallgatóknak pedig segítséget nyújt bibliográfiai adatok gyűjtéséhez, egy-egy téma kapcsán hasznos szakirodalmi források megtalálásához.

"Az MTMT előzményeiről, megalakulásának okáról és történetéről, tartalmáról, működéséről ebben a PDF-ben olvashattok részletesebben.