SZTE Képtár és Médiatéka

Ebben a témakörben hasznos adatbázisokról és képeket gyűjtő weboldalakról fogunk beszélni.

Ma már számtalan olyan adatbázisról hallhatunk, melyek fényképeket, filmeket, múzeumi anyagokat vagy épp egy-egy tudós tudományos tevékenységét gyűjtik egy csokorba.

Vannak közöttük olyanok, melyek közösségi alapon működnek (Fortepan), vagy amelyeket egy-egy könyvtár, illetve tudomány közösség működtet (SZTE Képtár és Médiatéka, Videotórium), de mindenki számára hasznos forrást jelentenek.

Hogy hogyan tudjuk ezeket csoportosítani? Ebből adunk most egy kis ízelítőt, mely alapján a jelenlegi témakört 3 részre, leckére osztottuk fel:

Médiatárak (ETA lecke): NAVA, Videotórium

Közösségi tartalomfejlesztés (ETA lecke): Hungaricana, Köztérkép, Fortepan

Jelenlegi lecke: SZTE Képtár és Médiatéka


"A Képtár és Médiatéka az SZTE Klebelsberg Könyvtár kép-, ill. egyéb médiaanyagainak központi digitális tároló- és kiállítóhelye. Olyan dokumentumokat mutatunk itt be digitális formában, amelyek (többnyire analóg eredetiben is) a Könyvtár birtokában vannak és jellegükben eltérnek a hagyományos nyomtatott, ill. kézirattári anyagoktól. Az információ ezek esetében a képi tartalmon jelenik meg. Ezt a fő gyűjtőköri irányt további ide tartozónak ítélt különféle médiafájlok, úgymint videó- és hangzóanyagok is kiegészíthetik esetenként." ForrásmegjelölésSZTE Képtár és Médiatéka: Rólunk menüpont URL

Találhatunk itt egyetem történettel kapcsolatos képeket, dokumentumokat, vagy arcképcsarnokot is. Több gyűjtemény is elérhető itt, mint például Shvoy Kálmán altábornagy hagyatéka, amely 18 fotóalbumot és mintegy 12 672 képet tartalmaz.

A másik érdekesség a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert fotógyűjteménye, aki a Szegedi Tudományegyetem professzoraként és volt rektoraként is szorosan kötődik az egyetem történetéhez. Életét és munkásságát több mint 800 képen nézegethetjük az albumokban.

Érdekesség:

Az SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtára 2019-ben ünnepelte az új épület átadásának 15. évfordulóját. A születésnapot színesebbé téve egy virtuális képes kiállítás is készült, amely bemutatja a Dugonics téren levő régi épületet, az építkezés fázisait, a beköltözést, majd a fontosabb évfordulókat és rendezvényeket, mint például a híres könyvtári éjszakák.

A következő videó elérhető az ETA-ban is.