Médiatárak: a Nava és a Videotorium

Ebben a témakörben hasznos adatbázisokról és képeket gyűjtő weboldalakról fogunk beszélni.

Ma már számtalan olyan adatbázisról hallhatunk, melyek fényképeket, filmeket, múzeumi anyagokat vagy épp egy-egy tudós tudományos tevékenységét gyűjtik egy csokorba.

Vannak közöttük olyanok, melyek közösségi alapon működnek (Fortepan), vagy amelyeket egy-egy könyvtár vagy tudományos közösség működtet (SZTE Képtár és Médiatéka, Videotorium), de mindenki számára hasznos forrást jelentenek.

Hogy hogyan tudjuk ezeket csoportosítani? Ebből adunk most egy kis ízelítőt, mely alapján a jelenlegi témakört 3 részre, leckére osztottuk fel:

Jelenlegi lecke: Médiatárak: NAVA, Videotorium

Közösségi tartalomfejlesztés (ETA lecke): Hungaricana, Köztérkép, Fortepan

SZTE Képtár és Médiatéka (ETA lecke)

A továbbiakban tehát 2 jelentős médiatárat fogunk közelebbről megnézni:

ikon

Nemzeti Audiovizuális Archívum

Mi a célja és története? Hogyan kell használni?

ikon

Videotorium

Mi a célja és hogyan működik?

Fontos

A szövegben csillaggal jelölt fogalmakat felugró ablakban olvashatja, illetve kereshető formában az alábbi weboldalon tudja elérni, vagy az ETA-ban a Könyvtárhasználati kislexikon nevű pdf-ben láthatja az adott fogalom, szakszó részletesebb magyarázatát!


"A Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) 2006 óta digitálisan rögzíti, feldolgozza és online hozzáférhetővé teszi a magyarországi közszolgálati csatornák és a legnagyobb lefedettségű kereskedelmi televíziók magyar gyártású műsorait törvényi szabályozás keretében. Európában szinte egyedülállóan gyűjteményei kutatás és oktatás céljából szabadon megtekinthetők úgynevezett NAVA-pontokonCsatlakozott oktatási intézmények, könyvtárak, muzeális és kulturális intézmények, ahol elérhető az archívum tartalma.." Forrásmegjelölésnava.hu: Mi a NAVA? URL

"A NAVA elkötelezett őrzője az audiovizuális kulturális örökségnek, ezért egyedi különgyűjteményeket is kezel, tematikus válogatásokat készít felhasználói kérésre is.

Támogatja a közösségek (iskolák, civil kezdeményezések, archívumok) digitális térhez való kapcsolódásának lehetőségét. Elindította a „NAVA közösségi tér” elnevezésű szolgáltatását, ahol a felhasználók saját gyűjteményt hozhatnak létre jogtiszta audiovizuális anyagok feltöltésével, megosztásával. A NAVA biztonságos, hosszú távú és akár ingyenes tárhelyszolgáltatást biztosít, emellett a jogtulajdonos engedélyével a tárolt anyagok újrafelhasználhatók, újravághatók és megoszthatók más közösségi fórumokon." (NAVA-pontokon)." Forrásmegjelölésnava.hu: Mi a NAVA? URL

A műsorok kereshetőek műfaj és csatorna szerint, vagy a műsorújságban aktuálisan napra bontva is fellelhető, ami online megtekinthető számunkra.

Érdekesség:

A gyűjtemények menüpont alatt sok hasznos különgyűjteményt is találhatunk, talán az egyik legérdekesebb a 100 magyar film ahol olyan klasszikusokat találunk, mint a Körhinta, a Ludas Matyi vagy az Aranyember filmváltozata.

A távoktatást segítendő, az oktatás menüpontban műfaj szerint bontva találunk tv-s anyagot és rádiós hanganyagot. Kiválaszthatjuk, hogy melyiket preferáljuk jobban, és hogy milyen korosztály számára (alsós vagy felsős) készült az online segédlet. Segítség lehet mind a szülők, mind a pedagógusok számára.


"A Videotorium a felsőoktatás és kutatás, valamint a közoktatás szereplői számára létrehozott videó/audió megosztó portál, amely helyet és professzionális megjelenési formát biztosít a felsőoktatási intézményekben, kutatóintézetekben, közgyűjteményekben és közoktatási intézményekben készített videó-tartalom számára.

Az érintett intézmények által előállított felvételek köre szinte végtelen: tudományos konferenciák, szemináriumok, órarendi előadások, tréningek/képzések, szakmai rendezvények, tudományos kísérletek, tudományos PR, bemutatófilmek, interjú." ForrásmegjelölésVideotorium URL

Meghatározott a tartalom és a feltöltők köre!

A publikus videók mindenki számára elérhetőek, azonban lehetőség van a videók nézőinek korlátozására, csoportok létrehozására.

Kik vehetik igénybe?

Felsőoktatási és köznevelési intézmények, kutató-fejlesztő helyek, közgyűjtemények és más oktatási, tudományos és kulturális szervezetek, egyéni kutatók.

Miért hasznos a szolgáltatás?

A Kategóriák menüpont alatt témakörök között tudunk keresni, a Csatornák menü alatt egy-egy workshop vagy konferencia összegyűjtött videói között böngészhetünk, az Élő közvetítések menü alatt pedig bekapcsolódhatunk az éppen élőben futó előadásokba.

Mindezeknek a működését az alábbi oktatóvideóban mutatjuk be, mely elérhető az ETA-ban is.