V. A FEJ ÍZÜLETEI

1. Articulatio temporomandibularis

1.4. Az állkapocs ízület mozgásainak vizsgálata

1.4.1. A neutrális helyzet meghatározása

Az állkapocs helyzetét, állását, a csontos képletek szimmetriája mellett az articulatio temporomadibularis határozza meg. Az arc esetleges aszimmetriája befolyásolhatja a vizsgálat értékelését (pl. ferde orr).

A szimmetriatengely, ahogy azt korábban a nyaki gerinc vizsgálatánál is meghatároztuk, a homlok közepén, az orr hosszában, az állcsúcson, majd az incisura jugularis közepén fut végig. A fej és a nyaki gerinc normális tartása esetén, az állkapocs ízület neutrálistól eltérő állása miatt a tengelytől csak az ál csúcsa tér el. A mandibula szöglet eltérő helyzete is utalhat az állkapocs aszimmetrikus állására.

Ha a fogsor ép, és szabályos, az alsó fogsor a fölső mögé zár. Az alsó fogak (első kettő) kb. 2 mm-el állnak a felsők mögött. A két fogsor első két foga közötti rés éppen egy vonalba esik (259. ábra). Az ettől eltérő aszimmetrikus állást okozhatja a fogak rendellenessége, az állkapocs normálistól eltérő fejlődése, vagy az állkapocs ízület problémája. Az állkapocsról a nyelvcsontra futó izmok lefutásának megváltozása, egyensúlyának felborulása szintén az állkapocs aszimmetrikus állásához vezethet. Ennek oka lehet a nyelvcsont helyzetének megváltozása, amit okozhat pl. a nyaki gerinc görbülete, vagy a nyelvcsont alatti izmok megváltozott húzási iránya pl. a vállöv aszimmetrikus állása miatt.

Neutrális helyzetben két első fog közötti rés (felső és alsó) egy vonalba esik

259. ábra
Neutrális helyzetben két első fog közötti rés (felső és alsó) egy vonalba esik