V. A FEJ ÍZÜLETEI

1. Articulatio temporomandibularis

1.2. Arthrokinematika

A temporomandibularis ízület mozgásai mindig bilaterálisak, azaz egyidejűleg mindkét oldali ízületben létrejön elmozdulás. A condylusok transzlációs és forgó mozgásához a discus articularis mozgása társul. Forgó mozgások során az ízületi fej forog a helyben maradó discushoz képest, transzlációs mozgás során a discus és a fej együtt mozdulnak el az ízületben.

A protrúzió és a retrúzió során a caput  mandibulae-k szimmetrikusan mozdulnak előre és hátra a fossa mandibulae-hoz képest. Protrúzió során az ízületi fejek előre és enyhén lefelé, retrúziókor hátra és enyhén felfelé csúsznak a discus articularis azonos irányú elmozdulása mellett.

Az oldalirányú mozgás során a mozgás irányával megegyező oldali ízületi fej helyben marad, vertikális tengelye mentén forog, míg az ellenoldali processus condylaris előre, lefelé és mediális irányba csúszik.

A depresszió – a száj nyitása során kombinált csúszás és rotáció jön létre mindkét oldalon. A mozgások tengelye nem fix, folyamatosan vándorol az elmozdulás során (Ferrario, 1996). A száj nyitása alapvetően két fázisra osztható. Az első, korai fázisban, ami a mozgásterjedelem 35-50%-át teszi ki, a mandibula condylusai elsősorban forgó mozgást végeznek, posterior irányban gördülnek. Ez a gördülő mozgás megfeszíti a laterális oldalszalagot, melynek feszülése segíti a második, a mozgásterjedelem 50-65%-át kitevő anterior és inferior irányú csúszást. A mozgás során a discus articularis szintén előre-lefelé nyomódik. (258. ábra)

 

Arthrokinematika a száj nyitása során A. Korai fázis, posterior gördülés B. Kései fázis, Anterior és inferior csúszás

258. ábra
Arthrokinematika a száj nyitása során
A. Korai fázis, posterior gördülés
B. Kései fázis, Anterior és inferior csúszás
(Forrás: Neumann DA: Kinesiology of the musculoskeletal system, ed. 2, 2010, Mosby)

 

A mandibula elevációja, azaz a száj zárása során létrejövő elmozdulások ellentétesek a fent leírtakkal, a condylusok anterior irányban gördülnek és posterior és superior irányba csúsznak. A discus articularis hátra és felfelé mozdul, követve az ízületi fej mozgását (Neumann, 2010).

Neumann DA: Kinesiology of the musculoskeletal system, ed. 2, 2010, Mosby