V. A FEJ ÍZÜLETEI

1. Articulatio temporomandibularis

1.1. Osteokinematika

Okeson (2013) a temporomandibularis ízületet érintő kórképeket taglaló könyvében részletesen leírja az ízület mozgásait, ez alapján, röviden összefoglalva ismertetjük az osteokinematikai elmozdulásokat.

Az ízületben több irányban jöhet létre mozgás, melyek kombinálódnak a rágás során. Ezek kiinduló helyzeteként azt az állapotot tekinthetjük, amikor a fogak érintkezése maximális, azaz amikor a lehető legtöbb érintkezési pont jön létre az alsó és felső fogsor között (maximális interkuszpidáció). Az ízületi elmozdulások alapvetően transzlációs és rotációs mozgások, de leginkább ezek kombinációja.

 

 

Protrúzió – Retrúzió (protrakció – retrakció)

Protrúzió során a mandibula ventrális irányban mozdul, a mozgáshoz nem kapcsolódik jelentős rotáció az ízületben. Ez a mozgás a száj maximális nyitásához nélkülözhetetlen. Terjedelme közel 10 mm.

Retrúzió során a mandibula ellentétes irányban, azaz posterior mozdul, a mozgás terjedelme minimális, 1-2 mm. (255. ábra)

A Mandibula anterior és posterior mozgása A Protrúzió B Retrúzió

255. ábra
 A Mandibula anterior és posterior mozgása
A Protrúzió
B Retrúzió
(Forrás: Neumann DA: Kinesiology of the musculoskeletal system, ed. 2, 2010, Mosby)

 

 

Oldalirányú mozgás

Ez a mozgás mandibula egyik oldalról a másik oldal irányába történő elmozdulása. Terjedelme közel 10-15 mm. A mozgás során a mandibula condylusai a horizontális síkban rotálódnak. A mozgással azonos oldali condylus elsősorban rotálódik az ízület vertikális tengelye körül, míg az ellenoldalon a rotáció mellett előre is csúszik. (256. ábra)

A mandibula oldalirányú mozgása A Frontális síkban B Horizontális síkban

256. ábra
A mandibula oldalirányú mozgása
A Frontális síkban
B Horizontális síkban
(Forrás: Neumann DA: Kinesiology of the musculoskeletal system, ed. 2, 2010, Mosby)

 

 

Eleváció és depresszió (a száj nyitása és zárása)

A mandibula depressziója a száj nyitását okozza, ez a mozgás a rágás alapja. Felnőttek esetén a száj nyitásakor a maximális távolság a felső és alsó fogsor között körülbelül 50 mm. Rágás során nem használjuk ki a teljes mozgásterjedelmet, annak csak közel 30 %-át. (257. ábra/A)

A mandibula elevációja a száj zárását jelenti, ezt a mozgásirányt szintén a rágómozgások során használjuk. (257. ábra/B)

A száj nyitása és zárása A. A mandibula depressziója B. A mandibula elevációja

257. ábra
A száj nyitása és zárása
A. A mandibula depressziója
B. A mandibula elevációja
(Forrás: Neumann DA: Kinesiology of the musculoskeletal system, ed. 2, 2010, Mosby)