V. A FEJ ÍZÜLETEI

1. Articulatio temporomandibularis

1.3. A rágóizmok

A rágómozgásokat létrehozó izmok a musculus masseter, a musculus temporalis, a musculus pterygoideus medialis és a musculus pterygoideus lateralis.

A musculus masseter egy vastag és erős izom, az angulus mandibulae előtt fut felületesen. Kétoldali működésével zárja a szájat, az alsó fogsort a felsőhöz szorítva nagy szerepe van az étel megrágásában és a harapásban. Kétoldali működésével előre húzza a mandibulát. Egyoldali kontrakciója során a mandibula azonos oldali oldalirányú kitérését segíti. (261. ábra/A)

A musculus temporalis egy lapos, legyező alakú izom, ami a koponya fossa temporalisát tölti ki. Ez az izom kétoldali működésével zárja a szájat, emeli a mandibulát, illetve ferde lefutású rostjaival hátra húzza azt. (261. ábra/B)

A musculus pterygoideus medialis rostjai a musculus masseter rosjaival közel párhuzamosan, azok alatt haladnak. Kétoldali működésével ez az izom zárja a szájat és előre húzza a mandibulát. Egyoldali működésével az ellenoldalra mozdítja ki az állkapcsot. (262. ábra)

 

A musculus pterygoideus lateralis

Az izom egy alsó és egy felső fejből, rostkötegből áll. Mindkét fejre igaz, hogy kétoldali működésükkel a mandibula erőteljes protrúzióját hozzák létre. A legtöbb, az izom működését vizsgáló tanulmány szerint az alsó fej nyitja a szájat, különösen aktív, ha ellenállással szemben kell lefelé mozdítani az állkapcsot. A felső fej a discus articularist feszíti, kontrollálja annak elmozdulását a condylusok mozgása során, különösen a száj ellenállással szemben történő zárásakor. Mindkét fej egyoldali működése a mandibula ellenoldali elmozdítását segíti, anterior és mediális irányban forgatva az azonos oldali condylust (264. ábra) (Neumann, 2010).

Neumann DA: Kinesiology of the musculoskeletal system, ed. 2, 2010, Mosby