IV. A GERINC ÉS A TÖRZS

6. A LUMBÁLIS ÉS HÁTI GERINC MOZGÁSTERJEDELEMÉNEK VIZSGÁLATA

6.3. Rotáció

A lumbális gerinc rotációs mozgásterjedelme kicsi, mintegy 5° egy-egy irányba. A háti gerinc rotációja lényegesen nagyobb, 30°-40°. Vizsgálatuk együtt lehetséges. A páciens ül, a medence elmozdulásának kiküszöbölésére lovagló ülésben. Karjait keresztezve kezeit vállaira teszi, ezzel stabilizálva a vállövet, kizárva a vállöv protrakciós-retrakciós mozgásának hozzájárulását (224. ábra). A rotációs mozgásterjedelmet felülről, a horizontális síkban lehet vizsgálni, a medence (horizontális sík) és a vállöv síkja által bezárt szög meghatározásával. A rotáció tehát lényegében a háti gerincszakaszon jön létre.

A háti csigolyákhoz kapcsolódó bordapárok állapota, helyzete nagymértékben befolyásolja a háti gerinc mozgásterjedelmét, elsősorban a rotációt és a laterál-flexiót.

A lumbális és háti gerinc rotációja.  A rotáció a lumbális szakon minimális, a mozgás döntően a háti szakaszon jön létre. Kis eltérés látható a két oldal mozgásterjedelme között.

224. ábra
A lumbális és háti gerinc rotációja.
A rotáció a lumbális szakon minimális, a mozgás döntően a háti szakaszon jön létre. Kis eltérés látható a két oldal mozgásterjedelme között.