IV. A GERINC ÉS A TÖRZS

7. A TÖRZSRE HATÓ IZMOK VIZSGÁLATA

7.1. Törzs flexorok

a hasizmok:

  • musculus rectus abdominis
  • musculus obliquus externus abdominis
  • musculus obliquus internus abdominis

flexiós hatású még:

musculus psoas major és minor

Nincs flexiós hatása, de a hasizmokhoz tartozik a musculus transversus abdominis.

A hasizmok: m. rectus abdominis (piros nyíl), m. obliquus externus abdominis (fekete nyíl), m. obliquus internus abdominis (lila nyíl), m. transverus abdominis (zöld nyíl)  (Forrás: Kapandji, Physiology of the joints vol. III.)

225. ábra
 A hasizmok: m. rectus abdominis (piros nyíl), m. obliquus externus abdominis (fekete nyíl), m. obliquus internus abdominis (lila nyíl), m. transverus abdominis (zöld nyíl)
 (Forrás: Kapandji, Physiology of the joints vol. III.)

 

 

musculus rectus abdominis (225. ábra, piros nyíl)

eredés: inasan ered az os pubison (pecten ossis pubis, tuberculum pubicum), és a symphysis elülső szalagjain

lefutás, tapadás: a középvonalban a linea alba két oldalán futó széles izomlemezek a mellkas alsó részén elől tapadnak a processus xiphoideuson és az 5-7-es borda ívén valamint a bordaporcokon. Hosszában 3 vagy 4 rostos vízszintesen futó rostos csík (intersectio tendinea) tagolja részekre. A két izomköteget a külső és belső ferde hasizom, valamint a transversus abdominis aponeurozisa által alkotott rectus hüvely veszi körül.

beidegzés: T7-T12-es gerincvelői idegek

működés: a gerincet (törzset) hajlítja (a mellkast a medence felé húzza). Fordított működése a medence hátrabillentése. A többi hasizommal együtt részt vesz a hasprésben (széklet ürítés, hányás, stb), azaz a hasűri szerveket összenyomja. Az aktív kilégzésben (köhögés, tüsszentés, fújás, kiabálás stb.) jelentős szerepe van.

 

musculus obliquus externus abdominis (225. ábra, fekete nyíl)

eredés: rostjai az 5-12-es bordákon erős izomcsipkékkel erednek, fűrészfogszerűen illeszkedve a serratus anterior és a latissimus dorsi eredéséhez.

lefutás, tapadás: A külső ferde hasizom a hasfal legfelületesebb rétege.  Az előre lefelé futó izomlemezek egymás alatt, részben egymást lefedve tartanak a középvonal felé. Az elülső rostok ferde lefutásúak, a hátulsók egyre függőlegesebbek. Elől az izom aponeurozisa adja a rectus hüvely elülső falát, és a középvonalban egyesülve alkotja a linea albát. Tehát a tapadása nem csontos, hanem közvetve az ellenoldali párjával egyesül. A 9-es bordáról eredő rostok az os pubison tapadnak, a 10-es bordáról eredők a lágyékszalagra futnak. A hátulsó, egyenesebb lefutású rostok a crista iliacán tapadnak.

beidegzés: T7-T12-es gerincvelői idegek

működés:  kétoldali működése a törzs hajlítása, illetve a medence hátrabillentése. Tartja a hasűri szerveket, meghatározza a has-derék formáját (a többi hasizommal együtt). Részt vesz a haprésben, és az aktív/erőltetett kilégzésben. Egyoldali működése azonos oldalra hajlítja és ellenoldalra rotálja a törzset. Egy lábon állva segít a medence emelésében.

 

musculus obliquus internus abdominis (225. ábra, lila nyíl)

eredés: fascia thoracolumbalis, a crista iliaca elülső kétharmada, és a ligamentum inquinale

lefutás, tapadás: a rostok többnyire előre fölfelé futnak. A hátul eredő rostok az alsó bordaíven tapadnak (9-12-es borda), a többi előre haladva az aponeurozisban folytatódik. Az aponeurozis kettéválik, és körbeveszi a rectus abdominist, majd a linea albában egyesül az ellenoldali párjával. A legelső rostok vízszintesen és a legalsók lefelé futnak és elérik a symphysist és az os pubist. Az izom a hasfal középső izomlemeze.

beidegzés: T7-T12-es gerincvelői idegek, és a nervus iliohypogastricus (L1)

működés: kétoldali együttműködése a törzset hajlítja, illetve a medencét hátrabillenti. Tartja a hasűri szerveket, meghatározza a has-derék formáját (a többi hasizommal együtt). Részt vesz a haprésben, és az aktív/erőltetett kilégzésben. Egyoldali működése azonos oldalra hajlítja és rotálja a törzset. Egy lábon állva segít a medence emelésében.

 

musculus transversus abdominis (225. ábra, zöld nyíl)

eredés: a fascia thoracolumbalis (a lumbális régióban), a crista iliaca elülső íve, és a ligamentum inguinale

lefutás, tapadás: az izomrostok a gerinc vonalától vízszintesen futnak körbe a hasfal legbelső rétegében a rectus hüvelyig, ahol a linea albában egyesülnek ellenoldali párjukkal. Övként fogja körül a hasfalat.

beidegzés: T7-T12-es gerincvelői idegek, és a nervus iliohypogastricus (L1)

működés: a has „behúzását” végzi, részt vesz a hasprésben. A hasűri szervek összenyomásával a hasűri tartalom ürítésében (székelés, hányás), valamint az aktív és erőltetett kilégzésben van szerepe.