II. FELSŐ VÉGTAGOK - A KÉZ

9. A hüvelykujj vizsgálata

9.4. A hüvelykujjra ható izmok vizsgálata

9.4.1. A hüvelykujj extenzorai
9.4.1.1. Izomerő vizsgálat

musculus extensor pollicis longus

Kiinduló helyzet: a kéz neutrális helyzetben, az ujjak lazák. Az alkar alátámasztva fekszik az asztalon, vagy a vizsgáló tartja, közben rögzíti a hüvelykujj metacarpusát és a proximális ujjpercet. 

3-as izomerő: a páciens kinyújtja az IP ízülelet. Mivel a hosszú extenzor az egyetlen izom aminek extenziós hatása van a végpercre, működését ennek nyújtásával teszteljük.

4-5-ös izomerő: a vizsgáló a körömperc dorzális oldalán ad flexiós irányú ellenállást (116. ábra). Az izom erős, érdemes az ellenállást fokozni a vizsgálatban (4-5-ös izomerő).

2-es izomerő: az aktív mozgás észlelhető, csökkent terjedelemben.

1-es izomerő: az izom megfeszülése két helyen tapintható biztosan. Egyik az izom eredése az ulna kisujjszéli élénél dorzálisan, az alkar közepén. A másik a csuklóízület magasságában mielőtt eléri az I-es metacarpust, a megfeszülő ín kiemelkedik a csukló vonalában.

A m. extenzor pollicis longus izomerő vizsgálata flexiós irányú ellenállással szemben.

116. ábra
A m. extenzor pollicis longus izomerő vizsgálata flexiós irányú ellenállással szemben.

 

musculus extensor pollicis brevis

Kiinduló helyzet: a kéz neutrális helyzetben, az ujjak lazák. Az alkar alátámasztva fekszik az asztalon, vagy a vizsgáló tartja, közben rögzíti a csuklót és a metacarpust neutrális helyzetben.

3-as izomerő: a páciens kinyújtja az MCP ízületet, miközben az IP ízület lazán hajlított marad. Az izom gyenge, sokan nem képesek hajlított IP mellett teljesen kinyújtani a metacarpophalangealis ízületet.

4-5-ös izomerő: a vizsgáló a proximális ujjperc dorzális oldalán ad flexiós irányú ellenállást. Ha az izom nem elég erős, a hosszú extenzor is bekapcsolódik a mozgásba.

2-es izomerő: az aktív mozgás észlelhető, csökkent terjedelemben.

1-es izomerő: ez az izom is két helyen tapintható biztosan. Egyik az izom eredése az radius  élénél dorzálisan, az alkar alsó harmadában. A másik hely a csuklóízület magasságában a közvetlenül a processus styloideus radii alatt. A megfeszülő ín kiemelkedik a csukló vonalában.

Megjegyzés: a két megfeszülő extenzor ín egy háromszögű teret, (foveola radialis) határol a csuklóízület radiális-dorzális oldalán. Ennek mélyén tapintható az arteria radialis.