IV. A GERINC ÉS A TÖRZS

7. A TÖRZSRE HATÓ IZMOK VIZSGÁLATA

7.1. Törzs flexorok

7.1.1. Izomerő vizsgálat


Musculus rectus abdominis

Kiinduló heyzet: a páciens háton fekszik, az alsó végtagokat talpra húzza (ezzel csökkenti a psoas major és minor részvételét a mozgásban).

3-as izomerő: a karok előre nyújtva, a térdek felé nyújtózik. A vizsgált személy megemeli a fejét és a mellkasát, addig, amíg a lapockák elemelkednek az asztalról, de a dereka lent marad. A helyzetet 3-5 másodpercig fenntartja (226. ábra).

4-es izomerő: a mozgás megegyezik az előzővel, de a mellkason keresztezett, vállra tett kezekkel.

5-ös izomerő: kezeket a tarkón összekulcsolva, és oldalra tartott könyökkel hajtja végre a mozgást, és tartja meg a véghelyzetet.

2-es izomerő: a páciens megemeli a fejét, és megtartja. A rectus abdominis megfeszül, és lefelé húzza a mellkast. Az egyenes hasizom stabilizáló aktivitása nélkül, a mellkast a nyaki flexorok fölfelé húzzák, és a páciens nem képes a fejet megemelve megtartani.

1-es izomerő: a vizsgáló megemeli a fejet, és felszólítja a beteget, hogy próbálja meg a fejét kiemelni a kezéből. Az izomaktivitás a has középvonalában, a linea alba két oldalán érezhető.

Az egyenes hasizom 3-as izomerő vizsgálata

226. ábra
Az egyenes hasizom 3-as izomerő vizsgálata

 

Megjegyzés

  • a törzs flexiójában a külső és a belső ferde hasizmok is részt vesznek. Együttes működésük kioltja a rotációs és laterál-flexiós hatást.
  • ha a páciens a derekát is elemeli az asztalról, a psoas major és minor is bekapcsolódik a mozgásba, a lumbális gerincet a medencéhez képest előrehajlítja

 

 

musculus obliquus externus abdominis és musculus obliquus internus abdominis

Az egyik oldali obliquus externus és az ellenkező oladali obliquus internus együtt hajlítja és rotálja a gerincet. A jobb oldali külső és a bal oldali belső ferde hasizom, hajlítja és balra rotálja a törzset.

Kiinduló helyzet: megegyezik az előzővel.

3-as izomerő: a páciens mindkét kezével az egyik (pl. a bal) térde mellet nyújtózik előre. Fejét és jobb lapockáját elemeli az asztalról, és megtartja a helyzetet.

4-es izomerő: a mozgást a mellkason keresztezett és vállra tett kezekkel végzi el.

5-ös izomerő: a vizsgálat megegyezik az előzővel, de tarkóra tett kezekkel.

2-es izomerő: a páciens képes megemelni a vállát, de a mellkas (és a lapockák) az asztalon maradnak.

1-es izomerő: a külső ferde hasizom a legfelületesebb hasizom, összehúzódása jól érezhető, a deréktájékon laterálisan. A belső ferde hasizom, bár a külső alatt fut, feszülése mégis jól tapintható, mert a rotáció miatt a fölötte futó külső ferde hasizom inaktív.

Megjegyzés:

  • alternatív vizsgálat a külső és belső ferde hasizmok 2-es izomerejének megállapítására: a páciens ül, és a törzsét egyik irányba fordítja. A vizsgálat megfelel a 2-es izomerő vizsgálat követelményeinek, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a hátizmoknak is van rotációs hatásuk.
  • a hasizmok (egyenes és ferde) 1-es izomerejének vizsgálatát végezhetjük aktív kilégzés közben, pl. felszólítjuk a beteget, hogy köhögjön.

 

 

musculus transversus abdominis

Az izomerő vizsgálata nehéz, az izom aktivitása nem hoz létre elmozdulást a gerincen. Az izom mint egy öv, körülfogja a hasfalat, összehúzódása „vékonyítja” a derekat, stabilizálja a lumbális gerincet. A vizsgálatot hátonfekvésben végezve, a vizsgáló arra szólítja fel a pácienst, hogy húzza be a hasát, amennyire csak tudja. Megfelelő működés esetén láthaóan vékonyodik a derékvonal, laposodik a has. A köhögés, erőltetett kilégzés vizsgálata is informál az izom működéséről, de ebben a funkcióban a többi hasizom is részt vesz.