II. FELSŐ VÉGTAGOK - A KÉZ

6. A II-V-ös ujjak ízületeinek vizsgálata - Megtekintés

6.4. Gyors tesztek az ujjak flexiójának és extenziójának vizsgálatára

Néhány teszttel gyorsan megítélhető az ízületek aktív flexiós mozgásterjedelme. Célszerű a vizsgálatot ezekkel kezdeni és csak probléma esetén végezzünk részletes vizsgálatot.

  • Ökölképzés: a kezet ökölbe kell zárni. Jól látható az MCP, a PIP és a DIP ízületek flexiója (100. ábra, 1. kép). Ha a páciens képes úgy behajlítani az ujjait, hogy a körmei a tenyerében vannak, nem látszanak, akkor a mozgás minden ujj ízületben teljes
  • Ujjbegyeket az ujjak tövéhez érintése, nyújtott MCP ízületekkel (100. ábra). Az ujjbegyek csak teljes PIP és a DIP ízületi flexió esetén érik el az ujjak tövét.
  • Ujjbegyeket a tenyérgyökre: az MCP és a PIP ízületek teljesen hajlítottak, míg a DIP ízületek nyújtva vannak. Az ujjak az os scaphoideum felé (kb. a hüvelykujj tövénél) összetartanak (101. ábra 2. kép).

 

Gyors tesztek a 2-5-ös ujjak flexiós mozgásterjedelmének felmérésére.  Az ujjak összes ízületének hajlítása (1. kép), az MCP és PIP ízületek hajlítása (2. kép)

100. ábra
Gyors tesztek a 2-5-ös ujjak flexiós mozgásterjedelmének felmérésére.
Az ujjak összes ízületének hajlítása (1. kép), az MCP és PIP ízületek hajlítása (2. kép)

 

Gyors teszt a 2-5-ös ujjak DIP és PIP ízületek flexiós mozgásterjedelmének megítélésére.

101. ábra
Gyors teszt a 2-5-ös ujjak DIP és PIP ízületek flexiós mozgásterjedelmének megítélésére.

A fenti tesztek során feltűnik, ha valamelyik ujj nem követi harmonikusan a többit, „kilóg a sorból” és megállapítható, melyik ízületben lehet korlátozott a flexió (Magee DJ 2014).

Magee DJ: Orthopedic physical assessment 2014, Esevier