IV. A GERINC ÉS A TÖRZS

3. A háti (thoracalis) gerinc

3.1. Osteokinematika

3.1.3. A háti gerinc mozgásai horizontális síkban

Rotáció – 0°-30°-35°- ezt a mozgásterjedelmet a lumbális szakasz minimális, öt fokos rotációs terjedelme egészíti ki, például amikor hátra fordulunk álló helyzetben (Neumann, 2010).

Neumann DA: Kinesiology of the musculoskeletal system, ed. 2, 2010, Mosby

A törzs mozgásai, ha meghaladják a gerinc mozgáslehetőségét, a medence elmozdulását vonják maguk után, ami csípőízületi mozgásokban jelenik meg, mint ahogyan azt már a lumbális szakasz tárgyalásánál leírtuk.

A thoracolumbalis gerinc mozgásai a mellkas alakváltozását eredményezik, és a mellkas, a maga összeköttetéseivel szintén visszahat a gerinc mozgáslehetőségeire.

A gerinc flexiója során hátul a bordák kissé távolodnak egymástól. A bordák és a szegycsont által bezárt vertikális szög csökken, a szegycsont távolodik a gerinctől. A mellkas szagittális átmérője megnövekszik Ellenkezőleg, extenzióban a bordák hátul közelednek egymáshoz, a bordák és a szegycsont által bezárt szög megnövekszik, a mellkas szagittális átmérője csökken. Ugyanakkor, a gerinc flexiója a mellkas és a medence közeledésével jár. A hasűri szervek a rekeszt felnyomják a mellkas üregébe, így a mellkas térfogata csökken.  A gerinc extenziója során a medence és a mellkas kosár távolodik, a hasfal megnyúlik (a rekesz lefelé irányuló mozgása számára kedvező), a mellkas térfogata megnő.

Laterálflexiókor az oldalra hajlás irányával megegyező oldalon a bordák közelebb kerülnek (torlódnak), itt a mellüreg térfogata csökken, míg az ellentétes oldalon távolodnak egymástól, azaz az intercostális rések tágulnak, a mellüreg térfogata megnő. A gerinc rotációja szintén a mellkas alakváltozásához vezet. A bordák rugalmas deformációja okozza a mellkas alakjának változását, amit a bordaporcok rugalmassága tesz lehetővé. A gerinc rotációjakor a processus transversushoz rögzülő bordák követik a csigolyák elfordulását. A rotáció irányával megegyező oldalon hátul, a borda íve kifejezettebb lesz, míg elől a borda íve ellapul. A rotáció irányával ellentétes oldalon a fent leírtakkal ellentétes lesz a bordák ívének, a mellkas alakjának változása (211. ábra) (Kapandji 2007).

Kapandji IA: Physiology of the joints. The physiology of the joints. The upper limb. ed 6, 2007, Churchill Livingstone

A mellkas alakváltozása a gerinc jobbra rotációja során

211. ábra
A mellkas alakváltozása a gerinc jobbra rotációja során