IV. A GERINC ÉS A TÖRZS

2. Az ágyéki (lumbalis) gerinc

Az ágyéki gerincszakasz funkciója a törzs, a fej és a felső végtagok súlyának viselése, annak a sacrumon, illetve a sacroiliacalis ízületeken keresztül az alsó végtagok felé való továbbítása. A csigolyák és a discus intervertebralisok alaki jellemzői ehhez a funkcióhoz igazodnak.

A lumbális csigolyák (5 db) vaskos, nagy, bab alakú csigolyatesttel rendelkeznek, a csigolyaívek és nyúlványok vaskosak, erőteljesek. A kisízületi felszínek állása a frontális és a szagittális sík közé esik, az a térbeli elhelyezkedés a lumbális gerinc szagittális síkú mozgásait elősegíti, ugyanakkor jelntősen korlátozza a rotációt.

Az L5 csigolya alsó kisízületi felszínei inkább a frontális síkban helyezkednek el. Ez a térbeli orientáció hozzájárul a lumbosacralis átmenet antero-posterior irányú stabilitásához, ami a lordotikus ívből kyphotikus ívbe történő átmenet miatt kiemelt jelentőségű. Ugyanakkor a rotáció ebben a szegmentben a legnagyobb (5°-5°).

A sacrum bázisának térbeli helyzetét a sacrum dőlési szögével jellemezhetjük. Ez az I. sacralis csigolyatest felső platójára állított egyenes és a horizontális sík által bezárt szög, szagittális síkban. Értéke 30-40° (209. ábra). A sacrum dőlésének következménye, hogy álló helyzetben a testsúly a lumbosacralis átmenet területén a felső platóval párhuzamos, anterior irányú nyíróerőt generál. Ha a lumbális lordózis íve megnő, növekszik a ható nyíróerő mértéke is.

A lumbális gerinc további jellegzetes szögei, melyek a lordózis mértékével, illetve a sacrum térbeli helyzetével függenek össze a medence dőlési szöge és a lumbosacralis szög.

A medence dőlési szöge szintén oldalnézetből vizsgálható. A sacrum promontoriumát és a symphisist összekötő egyenes és a vízszintes által bezárt szög adja meg a medence dőlési szögét, értéke fiziológiásan 60° (209. ábra).

A lumbosacralis szög a L5 csigolya testének és az S1 csigolya testének szagittális síkba eső hossztengelyei által bezárt szög, fiziológiás értéke 140° (209. ábra).

A medence és a lumbosacralis gerinc jellegzetes szögei A sacrum dőlési szöge (a) A medence dőlési szöge (i) A lumbosacralis szög (b)

209. ábra
A medence és a lumbosacralis gerinc jellegzetes szögei
A sacrum dőlési szöge (a)
A medence dőlési szöge (i)
A lumbosacralis szög (b)

A lumbális gerincszakasz lordotikus ívének legmélyebb pontját az L3 csigolya magasságában találjuk (Kapandji 2007).

Kapandji IA: Physiology of the joints. The physiology of the joints. The upper limb. ed 6, 2007, Churchill Livingstone