IV. A GERINC ÉS A TÖRZS

9. A NYAKI GERINC

9.4. A nyakizmok vizsgálata

9.4.1. A nyak flexorai
9.4.1.2. A nyak felületes flexorai
9.4.1.2.2. A nyújthatóság vizsgálata

A SCOM és a scalenus anterior és medius nyújthatóságának vizsgálatát együtt végezzük. A páciens háton fekszik, a vizsgáló az asztal végénél áll a fej felől. A fejet a vizsgált oldali izmokkal azonos oldalra fordítja és előreemeli (ellenoldalra hajlítja) (247. ábra). A páciens teljesen ellazítja a nyakát. A vizsgálat megegyezik az azonos oldali m. trapezius felső részének megnyújtásával.

A scalenus posterior flexiós és rotációs hatása kisebb, érdemes a rugalmasságát egyszerűen ellenoldali laterál-flexióban is megvizsgálni.

 

A jobb oldali SCOM és m scalenus anterior és medius nyújthatóságának vizsgálata.

247. ábra
A jobb oldali SCOM és m scalenus anterior és medius nyújthatóságának vizsgálata.

 

Megjegyzés

  • A nyújthatóság vizsgálata megegyezik a m. trapezius felső részének megnyújtásával, azzal a különbséggel, hogy a trapezius esetén a fent leírt fejhelyzetet megtartva a vizsgáló a vállövet depresszióba nyomja.
  • A SCOM és a scalenusok rövidülésre hajlamosak, és a protrakciós fejhelyzet fenntartásában jelentős szerepet játszanak.
  • A feszes, rövidült scalenus anterior, és medius beszűkíti a scalenus hasadékot, ami az arteria subclavia ellátási területén (a felső végtagon) artériás keringési elégtelenség tüneteit mutathatja, valamint a plexus brachialis ágainak elnyomásával neurológiai (érző és motoros) tüneteket okozhat. Jellemző, hogy a tünetek átmenetiek, olyan helyzetben jelentkeznek, amikor a scalenusok erősen feszülnek (körfogatuk megnő), és elmúlnak, amikor az izmok lazák. Vizsgálatát a speciális teszteknél mutatjuk be.
  • A SCOM a fejet és a nyakat is hajlítja, azzal a feltétellel, hogy a mély nyaki flexorok, előrehajlítják a fejet és különösen a m. longus colli elölről stabilizálja a nyaki gerincet (nem engedik extenzióba a fejet). Ha a mély  flexorok nem képesek ezt a funkciót ellátni, a SCOM összehúzódása a processus mastoideusokat közelíti a sternumhoz és a claviculához, azaz, hajlítja az alsó nyaki gerincszakaszt, és extendálja a fejet.
  • A fej normál tartását a flexorok és extenzorok érzékeny izomerő-egyensúlya nélkülözhetetlen. A felületes flexorok rövidülése együtt jár a suboccipitális extenzorok rövidülésével.