II. FELSŐ VÉGTAGOK - A KÉZ

9. A hüvelykujj vizsgálata

9.5. A kéz funkcionális tesztjei

9.5.3. Kóros kéztartások, funkciók

A beidegzés zavarai: a kézizmokat ellátó idegek parézise, vagy bénulása jellegzetes kéztartást, funkciókiesést okoz.

nervus radialis érintettség: ”csüngő kéz”

Az extenzorok beidegzésének zavara miatt a kéz flexorainak hajlító tónusát az extenzorok nem képesek ellensúlyozni. A csukló hajlított helyzetben van, lógó kézfej helyzetet látunk. A kéz szorítóereje gyengül, mert az extenzorok csuklót rögzítő (dorzálflexiós) hatása hiányzik, és így a passzívan rövidülő hosszú ujjflexorok hatékonysága csökken.

 

Az idegi lézió magasságától függően a gyengült, vagy bénult kézre ható izmok:

m. extensor carpi radialis longus

m. extensor carpi radialis brevis

m. extensor carpi ulnaris

m. extensor digitorum communis

m. extensor digiti minimi

m. extensor pollicis longus

m. extensor pollicis brevis

m. abductor pollicis longus

m. extensor indicis

 

Nervus ulnaris érintettség: az interosseusok atrófiája látható. A páciens nem képes az ujjait abdukálni. Tipikus tartás: „karomállás” a páciens nem képes nyújtani a IV-V-ös ujjakat, az MCP hyperextenzióban, az PIP és DIP flexióban áll. A mezothenar izmok közül csak a II-III-as lumbricalis működik.

Érintett izmok:

m. flexor carpi ulnaris

m. flexor digitorum profundus (IV-V ujj)

m. opponens digiti minimi

m. abductor digiti minimi

m. flexor digiti minimi

mm. lumbricales (IV-V ujj)

mm. interossei dorsales

mm. interossei palmares

m. adductor pollicis

m. flexor pollicis brevis (mély fej)

 

Nervus medianus érintettség: a hüvelykujj oppozíciója elégtelen, az ujjak hajlítása gyengül. A thenar izomzat sorvadt. Tipikus tünet: „eskü kéz” tartás. Ha a páciens hajlítani akarja az ujjait, a II-III-as ujjakban csak az MCP ízületben jön létre gyenge flexió, az interosseusok működésének köszönhetően.

 

Érintett izmok:

m. flexor carpi radialis

m. palmaris longus

m. flexor digitorum superficialis

m. flexor digitorum profundus (II-III ujj)

mm. lumbricales (II-III ujj)

m. flexor pollicis longus

m. flexor pollicis brevis (felületes fej)

m. opponens pollicis

m. abductor pollicis brevis

 

Lágyrész károsodások

A „reumás kéz” a rheumatoid arthritis (RA) jellegzetes, sok ízületet érintő deformitása. A betegség a lágyrészek (szinoviális hártya) gyulladásával kezdődik. Ebben a fázisban duzzadt (és fájdalmas) ízületeket látunk (csukló, PIP, DIP MCP). A kéz ízületei a legnyitottabb helyzetet igyekeznek felvenni ahol az ízületi folyadékgyülem a lehető legkevésbé feszíti a gyulladt tokot). Később az ízület stabilitását biztosító szalagok degenerációja miatt ízületi tengelyállás megváltozik pl. a csuklóízületben radiáldeviáció, a hosszú ujjak MCP ízületeiben ulnárdeviáció jön létre (125. ábra). Az extenzor inakat rögzítő radiális oldali szalagok elszakadnak, így az extenzor inak ulnáris irányú húzása érvényesül, ami a fent leírt tengelyálláshoz vezet. A RA számos egyéb problémát, deformitást, mozgásbeszűkülést okoz, amit a könyvben nem részletezünk (az ízfelszínek pusztulásának következményei, reumás csomók megjelenése a bőr alatt stb.).

Kezdődő kézdeformitás rheumatoid arthritisben: a csuklóízület enyhe radiális deviációban, a II-III-as ujjak MCP ízülete kezdődő ulnaris deviációban van,  a csukló, az MCP és PIP ízületek duzzadtak. Az MCP ízületek duzzanata jól látszik az ökölbe zárt kéztartásban (a bőr feszülő, fényes)

125. ábra
Kezdődő kézdeformitás rheumatoid arthritisben:
a csuklóízület enyhe radiális deviációban, a II-III-as ujjak MCP ízülete kezdődő ulnaris deviációban van,  a csukló, az MCP és PIP ízületek duzzadtak. Az MCP ízületek duzzanata jól látszik az ökölbe zárt kéztartásban (a bőr feszülő, fényes)

 

Hattyúnyak deformitás: a PIP ízület hyperextenzióban, a DIP flexióban áll (az MCP változó). A mezothenar izmok rövidülése és rugalmatlansága és a PIP ízület palmáris lemezének túlnyúlása (pl. RA-ben) miatt alakul ki a PIP hyperextenziója. Emiatt a flexor digitorum profundus ína megfeszül, és hajlítja a DIP ízületet. A hyperextendált PIP helyzetben az extenzor apparátus laterális kötegei dorzális irányba csúsznak (a flexió-extenzió tengelyéhez képest) így az ujjak nyújtási kísérlete tovább fokozza a deformitást.

„gomblyuk tünet” (Boutonniere deformitás): a PIP ízület flexióban, a DIP hyperextenzióban áll. A tünet a m. extenzor digitorum ín középső (a középső ujjpercen tapadó) kötegének szakadása miatt alakul ki, ami leginkább krónikus synovitis következménye. Az oldalsó kötegek rögzítettsége a PIP magasságában megszűnik, így azok palmáris irányba csúsznak. A hajlított PIP ízület, mint a gomblyukon a gomb, átbújik a két laterális köteg között, és hajlított helyzetben rögzül. Az extenzor apparátus feszülése tovább fokozza a deformitást a PIP ízületben, és hyperextendálja a DIP ízületet.