IV. A GERINC ÉS A TÖRZS

3. A háti (thoracalis) gerinc

3.3. A légző izmok

3.3.1. Esszenciális légzőizmok

A nyugodt légzés során működő izmok a diaphragma, a musculi scalenii és az intercostalis izmok. A rekeszizom, mint legfontosabb légzőizom működése a mellüreg térfogatának változtatása, míg a másik két izomcsoport részt vesz a törzs, nyak mozgatásában és stabilizálásában is.

 

A diaphragma

Ez a vékony, kupolát formázó izom a mellüreget és a hasüreget választja el egymástól. Három fő részével az alsó hat bordához, az első három ágyéki csigolyához és a sternum processus xiphoideusához kapcsolódik. Ezek a részek egy központi kötőszövetes lemezbe, a centrum tendineumba sugároznak. A rekeszizom összehúzódásakor az izom lemez kupola íve kiegyenesedik, lelapul, ezáltal a mellüreg térfogata lefelé megnő. Ezzel egy időben a hasüreg térfogata csökken, az itt megnövekedett nyomás, a hasűri szervek kompressziója nyújtó erőt gyakorol a hasizmokra.

A hasizmok megfelelő tónusa stabilizálja a hasűri szerveket, így azok hozzájárulnak a rekeszizom centrum tendineumának stabilitásához. Így a stabil központi részhez képest a rekeszizom képes felfelé mozdítani az alsó hat bordát, elősegítve a mellkas haránt és szagittális átmérőjének növekedését (Kapandji 2007).

Kapandji IA: Physiology of the joints. The physiology of the joints. The upper limb. ed 6, 2007, Churchill Livingstone

A nyugalmi kilégzés passzív folyamat, a diaphragma ellazulásakor az visszanyeri eredeti alakját, a kupola felemelkedik, így a mellüreg térfogata csökken, a megnövekedett mellűri nyomás következtében a levegő kiáramlik a tüdőből.

 

A scalenusok – musculus scalenus anterior, medius, lateralis

Ezek az izmok a nyaki gerinc és az első két borda között húzódva képesek a felső bordákat és a hozzájuk kapcsolódó sternumot emelni, ha a nyaki gerinc rögzített.

 

A bordaközti izmok – musculi intercostales externi, interni

A bordaközti izmok két rétegét a külső és belső intercostalisok alkotják. A külső réteg, felfelé és mediálisan futó rostjaival a bordák emelésére alkalmas, így a belégzést segíti, míg a belső réteg rostlefutása az előzőre mintegy merőlegesen, lefelé és laterálisan halad, a bordákat lefelé húzva a kilégzésben vesz részt.