IV. A GERINC ÉS A TÖRZS

7. A TÖRZSRE HATÓ IZMOK VIZSGÁLATA

7.2. A törzs extenzorok

7.2.2. Az erector spinae és a transverzospinális izmok

Az erector spinae izmai

musculus iliocostalis lumborum és thoracis

musculus longissimus thoracis

musculus spinalis thoracis

Az erector spinae közös eredése: mindhárom izom egy széles közös ínnal a medence és a lumbális régióban: a sacrumon, a lumbális és a T12-es csigolyák processus spinosusán, a crista iliaca hátulsó részén dorzálisan, és a medence szalagjain (lig. iliolumbale, lig. sacrotuberale, lig. sacroiliacum dorsale).

 

 

musculus iliocostalis lumborum és thoracis

eredés: a lumbalis rész a közös ínról, a crista iliaca hátsó részén az inas eredés mellett,  és a fascia thoracolumbalison. A thoracalis rész a 7-12-es bordák felső szélén, a bordaszöglet területén.

lefutás, tapadás: az erector spinae leglaterálisabb tagja. Az izom ferdén, fölfelé, kifelé futva szélesedik, majd a háti szakaszon összességében egyenesen lefutásúvá válik. Tapad a lumbális csigolyák processus costariusain, és a bordák alsó szélén (angulus costae). A lumbális rész a 12-6-os bordákon, a thoracalis rész a 6-1-es bordákon tapad (230. ábra).

beidegzés: a háti részt a T1-T11-es, a lumbális részt az L1-L5-ös gerincvelői idegek hátsó ágai.

működés: kétoldali működése a gerinc extenziója. Egyoldali funkció a gerinc azonos oldali laterál-flexiója és rotációja (gyenge hatás). Besegít az azonos oldali medence emelésébe és az alsó bordák fixálásába.

 

 

musculus longissimus thoracis

eredés: a közös ín, a fascia thoracolumbalis, és a lumbális csigolyák harántnyúlványán.

lefutás, tapadás: az erector spinae középső tagja. A bordákig együtt fut az iliocostalis rostjaival. Tapad a háti csigolyák processus transversusán, és a 2-12-es bordákon a tuberculum costae és az angulus costae közötti íven (230. ábra).

beidegzés: T1- L1 gerincvelői idegek hátsó ágai

működés: kétoldali együttműködése a gerinc extenziója, egyoldali összehúzódása a gerincet azonos oldalra hajlítja. Minimális azonos oldali rotációs hatása van.

 

 

musculus spinalis thoracis

eredés: T11-L2 processus spinosusai

lefutás, tapadás: az izomrostok közvetlenül a processus spinosusok mellett futnak egyenesen fölfelé.  A háti csigolyák tövisnyúlványain tapadna, úgy, hogy a T11-ről eredő rostok a két-három szegmentet áthidalva tapad a T8-as proc. spinosuson, az alatta eredő rostok egyre hosszabbak és egészen az első háti csigolyáig futnak (230. ábra).

beidegzés:  T1-L1 gerincveői ideg hátsó ága

működés: a gerincet extendálja.

 

A gerinc extenzorai: erector spinae rendszer

230. ábra
A gerinc extenzorai: erector spinae rendszer
(Forrás: Neumann DA: Kinesiology of the musculoskeletal system, ed. 2, 2010, Mosby)

 

 

A transverzosinális izmok (ábra)

musculus semispinalis thoracis

musculi multifidi

musculi rotatores thoracis és lumborum

musculi interspinales thoracis és lumborum

musculi intertransversarii thoracis és lumborum

 

 

musculus semispinalis thoracis

eredés: T6-T10 processus transversusain

lefutás, tapadás: a rostok ferdén fölfelé és mediális irányba futnak, és a C6-T4-es csigolyák processus spinosusán tapadnak. A nyaki szakaszon is megtaláljuk (l. később). A trasverzo-spinalis rendszer leghosszabb izmai (231. ábra).

beidegzés: T1-T12-es gerincvelői idegek hátsó ágai

működés: a gerinc extenziója. Egyoldali működése azonos oldali laterál-flexió, és ellenoldali rotáció

 

 

musculi multifidi

eredés:  sacrum hátsó felszíne, az erector spinae közös eredése, lig. sacroiliacum dorsale, crista iliaca dorzális vége, L1-L5 csigolyák processus mamillarisa, T1-T2 processus spinosusa,

lefutás, tapadás: az izom három rétegben fut fölfelé. Minden része egy fölsőbb processus spinosuson tapad. A legmélyebb rostok a fölöttük lévő csigolyákon, a középső rostok 2-3 csigolyával följebb, és a legfelszínesebb rostok 3-4 csigolyával magasabban (231. ábra).

Megjegyzés: az izom a nyaki szakon is folytatódik egészen az atlasig.

beidegzés: a gerinc teljes hosszában, a gerincvelői idegek hátsó ágai.

működés: kétoldali együttes kontrakciója a gerinc extenziójában vesz részt. Egyoldali működése azonos oldali laterál-flexiót, és ellenoldali rotációt hoz létre. A multifidusok funkcionális jelentősége a gerinc stabilizálásában van. A gerincre ható oldalirányú és rotációs hatásokkal szemben megtartja annak egyenes (vagy kívánt) helyzetét.

 

 

musculi rotatores thoracis és lumborum

eredés: a háti és a lumbális csigolyák processus transversusa

lefutás, tapadás: egy-két szegmentet hidalnak át, a fölöttük lévő csigolya processus spinosusán tapadnak. Mélyen, a multifidusok alatt futnak (231. ábra).

beidegzés: szegmentálisan a lumbális és háti gerincvelői idegek hátsó ágai.

működés: kétoldali működése a gerinc extenziója. Egyoldali funkciója az ellenoldali rotáció. Stabilizáló szerepe a multifidusokéhoz hasonló.

 

 

musculi interspinales thoracis és lumborum

eredés, lefutás, tapadás: a gerinc teljes hosszában a szomszédos processus spinosusok között húzódnak, a ligamentum iterspinale két oldalán (231. ábra).

beidegzés: a gerincvelői idegek hátsó ágai.

működés: a gerinc extenziója

 

 

musculi intertransversarii thoracis és lumborum

eredés, lefutás, tapadás: a lumbális és a háti szakaszon a szomszédos csigolyák processus transverusait kötik össze. A lumbális szakaszon a processus mamillarisokon eredő és tapadó mediálisabban futó ága is van.

beidegzés: szegmentálisan a gerincvelői idegek hátsó ágai.

működés: a gerinc extenziója (stabilizál). Egyoldali működése az azonos oldali laterál-flexiót segíti.

A gerinc extenzorai: a transversospinalis rendszer.

231. ábra
A gerinc extenzorai: a transversospinalis rendszer.
(Forrás: Neumann DA: Kinesiology of the musculoskeletal system, ed. 2, 2010, Mosby)