IV. A GERINC ÉS A TÖRZS

9. A NYAKI GERINC

9.4. A nyakizmok vizsgálata

9.4.2. A nyak extenzorai
9.4.2.2. Az alsó nyaki szakasz extenorai (a nyak hosszú extenzorai)
9.4.2.2.1. Izomerő vizsgálat

Kiinduló helyzet: a páciens hason fekszik, nyaka és feje az asztalon túl ér, az alátámasztást a vizsgáló biztosítja. Az alsó nyaki szakasz extenziója kicsi mozgásterjedelemben jön létre, ezért a jobb értékelhetőség érdekében érdemes a vizsgálatot kissé előretolt fejtartásból indítani! A vizsgáló támassza alá a fejet (homlokot), így biztosítsa, hogy a mozgás nyugalmi, lazított helyzetből induljon!

3-as izomerő: a páciens kiemeli (hátrahúzza) a fejét a vizsgáló kezéből (252. ábra).

A mozgást úgy kell végrehajtani, hogy az arc a fejemelés folyamán a padló felé nézzen (ne hajtsa hátra a fejét)! Így a suboccipitalis izmok nem vesznek részt a mozgásban (csak rögzítő funkciójuk van) és a fejre is ható hosszú extenzorok hatékonysága az alsó nyaki szakaszon nagyobb.

4-5-ös izomerő: a vizsgáló a fejen dorzálisan ad előre irányuló ellenállást a mozgással szemben.

2-es izomerő: oldalt fekvő helyzetben a vizsgáló a fejet neutrális helyzetben alátámasztja, súlyát megtartja, és kissé előre tolja. A páciens hátrahúzza a fejét.

1-es izomerő: a nyaki extenzorokat teljes mértékben befedi a m. trapezius felső része, kivéve a m. splenius capitis felső részét, az eredéséhez közel, azt azonban a SCOM itt eredő rostjai takarják. Az 1-es izomerő ezért nem vizsgálható.

Az alsó nyaki szakasz extenzorainak izomerő vizsgálata.  1. kép: kiinduló helyzetben a fej enyhe protrakcióban, a homlok alátámasztva;  2. kép: a páciens megemeli a fejét, annak hátrabiccentése nélkül (3-as izomerő).

252. ábra
Az alsó nyaki szakasz extenzorainak izomerő vizsgálata.
1. kép: kiinduló helyzetben a fej enyhe protrakcióban, a homlok alátámasztva;
2. kép: a páciens megemeli a fejét, annak hátrabiccentése nélkül (3-as izomerő).

Megjegyzés

  • hason fekvő helyzetben a fej megemeléséhez a háti extenzorok stabilizáló funkciója szükséges. 
  • az alsó nyaki szakaszra ható extenzorok gyengülésre hajlamosak. Gyengeségük esetén az alsó nyaki szakaszon a flexiós tartás rögzül, aminek egyenes következménye a suboccipitális izmok rövidülése, a felső nyaki szak hiperextenziója.