IV. A GERINC ÉS A TÖRZS

9. A NYAKI GERINC

9.4. A nyakizmok vizsgálata

9.4.1. A nyak flexorai
9.4.1.2. A nyak felületes flexorai

musculus sternocleidomastoideus

musculus scalenus anterior

musculus scalenus medius

musculus scalenus posterior

A működést segíti:

a musculus longus colli

platysma

nyelvcsont alatti izmok

A nyak felületes flexorai

246. ábra
A nyak felületes flexorai

(Forrás: Neumann DA: Kinesiology of the musculoskeletal system, ed. 2, 2010, Mosby)

 

 

musculus sternocleidomastoideus (SCOM)

eredés: sternális fej: manubrium sterni felső elülső széle

clavicularis fej: a clavicula proximális egyharmadának elülső, fölső része

lefutás, tapadás: a két fej összetartva, majd szorosan összefekve fut fölfelé, hátra és kissé laterálisa. A két izom együtt egy V alakot formál, a sternumtól a fül mögé tartó kötegekkel. Az izom a processus mastoideuson, és attól hátrafelé a linea nuchae superioron tapad (246. ábra, 1. kép).

beidegzés: nervus accessorius (XI. agyideg), C2-C3 gerincvelői idegek elülső ágai

működés:

  • kétoldali együttes működése előre hajlítja a fejet a nyakhoz, és a nyakat a törzshöz képest. Ez csak akkor lehetséges, ha a m. longus colli előlről stabilizálja a nyaki gerincet, és a mély rövid flexorok előre biccentik a fejet. Így a SCOM képes a nyakat és a fejet együtt előre hajlítani.
  • ha az elülső stabilizátorok nem működnek, a SCOM a felső nyaki szakaszt extendálja, és az alsót flektálja, előre tolja a fejet (a fej protrakciója).
  • az izom egyoldali működése a nyak és a fej azonos oldali laterál-flexiója, ellenoldali rotációja és a fej extenziója (ellenkező sarokba fölfelé néz).
  • fordított működése emeli a mellkast – a belégzést támogatja

 

 

musculus scalenus anterior

eredés: C3-C6-os csigolyák processus transversusának ventális tuberculuma

lefutás, tapadás: előre lefelé fut az első bordára (tuberculum scaleni) a SCOM clavicularis feje mögött (246. ábra, 2. kép).

beidegzés: C4-C6-os gerincvelői idegek ventrális ágai

működés: a nyaki gerinc hajlítása. Egyoldali működése azonos oldali laterál-flexiót, és ellenoldali rotációt hoz létre (ua. mint a SCOM, de a fejre nem hat). Fordított működése emeli az első bordát – a belégzést támogatja.

 

 

musculus scalenus medius

eredés: C2-C7-es csigolyák processus transversusának dorzális tuberculuma

lefutás, tapadás: rostjai lefelé és kifelé, kissé előre futnak. Az első borda felső élén szélesen tapad, a scalenus anteriortól laterálisan. A két fej és az első borda egy anatómiai alagutat a hiatus scalenit határolja, amelyen át a plexus brachialis és az arteria subclavia lép ki a nyakról a felső végtag felé (246. ábra, 2. kép).

beidegzés: C3-C8-as gerincvelői idegek ventrális ágai

működés: gyenge flexiós hatása van. Egyoldali összehúzódása azonos oldalra hajlítja és ellenoldalra fordítja a nyaki gerincet. Fordított működése az első borda emelése (belégzést támogat).

 

 

musculus scalenus posterior

eredés: C4-C6-os csigolyák processus transversusának dorzális tuberculuma

lefutás, tapadás: lefelé, kifelé és kissé előre fut a második borda külső felszínére, a borda ívén laterálisan tapad (246. ábra, 2. kép).

beidegzés: C2-C3-as gerincvelői idegek ventrális ágai

működés: ha van is flexiós hatása az gyenge. Inkább az azonos oldali laterál-flexióban vesz részt, és enyhe ellenoldali rotációs hatása is van. Ez a fej is belégzési segédizom.