II. FELSŐ VÉGTAGOK - A KÉZ

9. A hüvelykujj vizsgálata

9.5. A kéz funkcionális tesztjei

9.5.1. A fogás típusa a résztvevő ujjak száma szerint

Kétujjas fogás

A cigaretta fogás a hüvelykujj részvétele nélkül (interdigitális) – a dorzális interosseusok és a lumbricalisok funkciója.

A hüvelykujj és valamelyik másik ujjal történő fogás (csippentés, vagy csipeszfogás):

lehet az ujjvégekkel (pl. egy tű felszedése az asztalról), a fogásban résztvevő ujjak minden ízületének hajlítása, különösen a DIP ízületeké, valamint a teljes oppozició elengedhetetlen (122. ábra, 1. kép). A fogás tulajdonképpen a körmökkel történik. A m. flexor digitorum profundus, a m. flexor pollicis longus és az oppozícióban résztvevő izmok tökéletes működése nélkül nem lehetséges.

Az ujjbegyekkel (lapfogás): egy lapos tárgy pl. papírlap, szívószál fogása. A hüvelykujj IP ízülete nyújtott, az MCP nyújtott, vagy enyhén hajlított, a CMC oppozícióban (+abdukció, flexió). A mutatóujj DIP ízülete nyújtott, a PIP és az MCP hajlított (123. ábra, az ábrán a háromujjas verzió látható). A fogás erejét a mutatóujjon a flexor digitorum profundus (első ága), a hüvelykujjon az oppozícióban résztvevő izmok adják. A n. ulnaris érintettségének tesztelésére alkalmas fogás. A páciens egy papírlapot fog az ujjai között, a vizsgáló megpróbálja kihúzni (Froment teszt). Normál n. ulnaris funkció mellett a fogás erős.

Kulcsfogás: a hüvelykujj ujjbegye és a hajlított II-es ujj radiális oldala közötti fogás (122. ábra, 2. kép). A hüvelykujj oppozíciója és a DIP kisfokú, de erőteljes hajlítása (flexor pollicis longus), valamint a hajlított II-es ujj oldalirányú aktív stabilitása (I-es dorzális interosseus) biztosítja.

Kétujjas fogások. 1. kép: csipeszfogás; 2. kép: kulcsfogás

122. ábra
Kétujjas fogások. 1. kép: csipeszfogás; 2. kép: kulcsfogás

 

Többujjas fogás:

háromujjas pl. ceruzafogás: az opponált hüvelykujjal szemben a II-es ujj ujjbegye és a II-as ujj körömpercének radiális oldala támasztja a ceruzát (leggyakoribb háromujjas fogás). A legjelentősebb izomtevékenység a m. flexor pollicis longus, a m. flexor digitorum superficialis, és az oppozícióban résztvevő izmoktól várható.

A lapfogás is lehetséges háromujjas fogás (123. ábra).

 

A háromujjas fogás egy lehetséges formája a lapfogás.

123. ábra
A háromujjas fogás egy lehetséges formája a lapfogás.

Négyujjas fogás: pl. az első négy ujj ujjbegyével egy pohár felülről történő fogása. A hüvelkujj oppozicióját biztosító izmok, valamint a II-IV-es ujjak felületes és mély hajlító izmainak normál működését feltételezi.

Ötujjas fogás: a kéz minden ujja részt vesz benne.