II. FELSŐ VÉGTAGOK - A KÉZ

9. A hüvelykujj vizsgálata

9.5. A kéz funkcionális tesztjei

9.5.2. Fogástípus a megfogott tárgy alakja szerint

Hengerfogás: a II-V-ös ujjak hajlítottak, a hüvelykujj szembefordul a többivel és hajlított (124. ábra, 1. kép). Az ujjak hajlítása, illetve a hüvelykujj abdukciójának mértéke a megfogott tárgy nagyságától függ: pl. egy vizes palack.

Gömbfogás: pl. egy teniszlabda megfogása (124. ábra, 2. kép). A hüvelykujj teljes abdukciója, oppoziciója és miden ízületének flexiója, valamint a II-V-ös ujjak flexiójával történik. Az ujjak flexiójának mértéke, a megfogott tárgy méretétől függ. A II-V-ös ujjak felületes és mélyhajlítóinak, a hüvelykujj flexorainak, abduktorainak, és opponensének működése mellett a csukló flexorok, és extenzorok rögzítő funkciója szükséges a fogás kivitelezéséhez.

Centralizált fogás, vagy szerszámfogás (pl csavarhúzó): tulajdonképpen hengerfogás, de a csukló ulnáris deviációja biztosítja, hogy a szerszám és az alkar hossztengelye egy vonalba essen (124. ábra, 3. kép). A kéz izmai csak rögzítik az eszközt, a mozgást az alkar végzi (pro-szupináció). A hengerfogásban aktív izmok mellett a flexor carpi ulnaris és az extenzor carpi rulnaris rögzítik megfelelő helyzetben a csukó ízületet.

Alátámasztás: a teljes kéz, vagy csak az ujjhegyek alulról támasztják meg a tárgyat, pl. egy tálcát. A csukló dozrálflexióját a csukló flexorok izometriás működése biztosítja (megnyújtott helyzetben), az ujjak helyzetét a m. flexor digitorum superficialis és profundus, és a m. abductor pollicis longus és brevis, a dorzális interosseusok, és a kisujj abduktora, a m. extenzor pollicis brevis és longus a m. opponens pollicis, és a m. flexor pollicis brevis és longus aktív működése tartja fenn.

 

Fogástípusok a megfogott tárgy alakja szerint.  1. kép: hengerfogás; 2. kép: gömbfogás; 3. kép: centralizált fogás.

124. ábra
Fogástípusok a megfogott tárgy alakja szerint.
1. kép: hengerfogás; 2. kép: gömbfogás; 3. kép: centralizált fogás.