II. FELSŐ VÉGTAGOK - A KÉZ

6. A II-V-ös ujjak ízületeinek vizsgálata - Megtekintés

6.3. Articulatio interphalangea distalis (DIP)

6.3.1. Flexiós-extenziós mozgásterjedelem

Aktív flexió: a vizsgáló rögzíti a középső ujjpercet, és a páciens hajlítja a DIP ízületet (99. ábra). A mozgásterjedelem 80°-90°. Mérni a PIP ízülethez hasonlóan speciális ujjszögmérővel, vagy a hagyományos goniométerrel lehet, a szögmérő szárait ráfektetve a középső és a harmadik ujjperc dorzális felszínére.

Passzív flexió: A vizsgáló rögzíti a proximális ujjpercet, és hajlítja a PIP ízületet. A véghelyzet-érzés rugalmas, a mozgásterjedelem kissé meghaladja az aktív mozgásét. Az ízületi tok dorzális része és a kollaterális szalagok feszülnek meg.

Aktív extenzió: az ízület extenziós mozgásterjedelme 0°. Extenziós irányú mozgás hajlított helyzetből történő nyújtással történik.

Passzív extenzió: az ujjakat egyenként kell vizsgálni. A vizsgáló rögzíti a középső ujjpercet, és nyújtja a DIP ízületet. A DIP ízületben lehet kisfokú passzív extenzió. A véghelyzet-érzés rugalmas, de kevésbé, mint flexióban. A rugalmas véghelyzet-érzést az ízületi tok palmáris részének a collaterális szalagoknak, és a palmáris rostporcos lemez megfeszülésének következménye.

A DIP ízület aktív flexiója.  A középső ujjpercet rögzíteni kell!

99. ábra
A DIP ízület aktív flexiója.
A középső ujjpercet rögzíteni kell!