IV. A GERINC ÉS A TÖRZS

3. A háti (thoracalis) gerinc

3.3. A légző izmok

3.3.2. Légzési segédizmok

Számos izom képes az erőltetett légzés során hozzájárulni a mellkas térfogatának növeléséhez vagy csökkentéséhez, illetve egyes izmok stabilizáló funkciójuk révén segítik a rekeszizom működését, így indirekt módon vesznek részt a légzésben.

A belégzést támogató izmok, melyek növelik a mellkas térfogatát: musculus serratus posterior superior; musculus levator costarum; musculus sternocleidomastoideus, musculus latissimus dorsi; musculus pectoralis minor; musculus pectoralis major.

A kilégzést támogató légzési segédizmok közé alapvetően a hasizmok tartoznak. Ezek a bordák és a sternum lefelé húzásával csökkentik a mellüreg térfogatát. Ugyanakkor, mint ahogy azt a rekeszizom működésénél már leírtuk, a hasizmok tónusa, a hasűri szervek stabilizálásán keresztül segíti a diaphragma működését belégzés során.

További, a kilégzést támogató izmok a musculus serratus posterior inferior, ami az alsó bordákat lefelé húzza, és a musculus sternocostalis (musculus tansversus thoracis). Ez utóbbi izom retrosternalisan, a sternum és a 2-6-os bordák között húzódik, kontrakciójával a bordaporcokat befelé-lefelé húzva segíti a kilégzést (Kapandji 2007).

Kapandji IA: Physiology of the joints. The physiology of the joints. The upper limb. ed 6, 2007, Churchill Livingstone