IV. A GERINC ÉS A TÖRZS

1. A gerinc

1.3. Arthrokinematika

Flexió során a kisízületi felszínek szétcsúsznak, a csigolyatestek elől közelednek, míg hátul távolodnak egymástól. A discus intervertebralisban a nucleus pulposusra hátrafelé irányuló erő hat, amit az anulus fibrosus hátsó rostjainak feszülése ellensúlyoz.

Extenzióban a kisízületi felszínek összecsúsznak, záródnak, a csigolyatestek hátul közelednek, míg elől távolodnak egymástól. A discus intervertebralisban a nucleus pulposusra előrefelé irányuló erő hat, amit az anulus fibrosus elülső rostjainak feszülése ellensúlyoz.

Laterálflexióban a konkáv oldalon közelednek a csigolyatestek, a nucleus pulposus az ellenoldalra nyomódna, az anulus fibrosus rostok feszesek a konvex oldalon. A kisízületi felszínek a laterálflexió irányával azonos oldalon össze, ellenoldalon szétcsúsznak, távolodnak.

Axiális rotáció során a rotáció irányával azonos oldalon a kisízületek záródnak, a discus intervertebralisra kompressziós erő hat, az anulus fibrosus különböző irányú lefutást mutató rostrétegei közül a mozgásiránnytól függően mindig van olyan amelyik megfeszül. Mivel a legbelső rostrétegek lefutása közelít a vízszinteshez, így azok a rétegek feszülnek leginkább mindkét irányba (Neumann, 2010).

Neumann DA: Kinesiology of the musculoskeletal system, ed. 2, 2010, Mosby