III. AZ ALSÓ VÉGTAGOK

1. A medence

1.1. A medence vizsgálata

Az alsó végtagok vizsgálatát mindig a medence helyzetének és mozgásának vizsgálatával kezdjük!

A frontális síkban megtekintve, az alsó végtagok kényelmes egyenes állásban - amikor a két láb között kb. egy láb széles távolság van – csípőtől lefelé kissé befelé tartanak. A végtag mechanikai tengelye, azaz az alsóvégtag ízületein áthaladó tengely a függőlegessel kifelé, fölfelé nyitott szöget zár be.  Az alsó végtagokon támaszkodó medence vízszintesen áll, azaz, a két csípőlapát legmagasabb pontját összekötő egyenes vízszintes és merőleges a test szimmetriatengelyére.  A végtagok hosszkülönbsége esetén, a medence a rövidebb oldal felé billen akár egy pad, aminek az egyik lába rövidebb. Ez történik akkor is, ha az egyén az egyik alsóvégtagot pihentetve, behajlítja a térdét. Ez a végtag ilyenkor megrövidül, és a medence a pihenő láb felé billen. Ugyanekkor a lumbális gerinc helyzete is megváltozik. Követi a keresztcsont oldalra billenését, majd kompenzálva a függőlegestől való eltérést, visszahajlik az ellenkező oldal felé. Tehát a lumbális gerincen a rövidebb oldal felé konvex görbület alakul ki. Ennek következményei lesznek a gerinc felsőbb szakaszain is, amit a gerinccel foglakozó fejezetben tárgyalunk részletesen.

 

A vizsgálat kivitelezése

A vizsgált személy nyújtott alsó végtagokkal áll, a két láb között egy láb szélességnyi távolság van.  A vizsgáló két kezét a páciens derekára helyezi, tenyerét lenyomja a csípőtaréjokra, és kezeinek helyzetéből összehasonlítja a két oldal magasságát. A medence egyenes állású, ha a két oldal magassága megegyezik. A vizsgálat szemből és hátulról is elvégezhető. Jól mutatja a két medence-fél magasságát a vizsgáló hüvelykujja, ha azt a tenyér síkjában kifeszítve tartja (126. ábra). Ha a két csípőlapát legmagasabb pontját összekötő egyenes nem vízszintes, ferde medencéről beszélünk. Balra lejtő medence esetén a „balra ferde medence” elnevezést használjuk!  A ferde medencét valódi, vagy látszólagos végtaghossz különbség okozza. Végtaghossz különbség esetén, álló helyzetben, a csípőízület állása is megváltozik. A rövidebb oldalon a medence ferde állása miatt a comb és a medence által bezárt belső szög megnövekedik, a csípőízület abdukciós helyzetbe kerül. A hosszabb oldalon a csípőízület addukciós állású.

A medence állásának vizsgálata a frontális síkban

126. ábra
A medence állásának vizsgálata a frontális síkban

Oldalnézetből, a szagittális síkban manuálisan a medence állásának meghatározását a csípőcsontok tapintható pontjainak vizsgálatával lehet elvégezni. Normál állású medence esetén a két spina iliaca posterior superior (SIPS) és a spina iliaca anterior superiorok (SIAS) azonos magasságban állnak.

A medence helyzetének meghatározására álló helyzetben egyszerre tapintjuk az azonos oldali (pl. bal oldal) SIPS-et és SIAS-t. Ha az elülső tájékozódási pontok alacsonyabban állnak, előre billent medencéről, ha a SIPS-ek alacsonyabb helyzetűek, hátra billent medencéről beszélünk. Az előre billent medence együtt jár a fokozott lumbális lordózissal és a csípőízület flexiós állásával. Ezzel ellentétben, hátra billent (vagy felegyenesedett) medence esetén a lumbális lordózis csökkent, a csípőízületek extenziós állásúak. Jól szemlélteti ezt az összefüggést, ha álló helyzetben tudatosan előre, vagy hátra billentjük a medencét. 

Meg kell azonban jegyezni, hogy a medence állása a szagittális síkban széles egyéni variációkat mutat. Különbséget láthatunk a nemek között is. A férfiak medencéje, a medencecsontok anatómiai különbségeinek következtében, általában felegyenesedettebb, mint a nőké.

Az előzőekből következik, hogy a gerinc, illetve a csípő ízület normálistól eltérő helyzete, megváltoztatja a medence állását. Az előre billent medence leggyakoribb oka a csípőízület flexiós állása, extenziós mozgásterjedelmének beszűkülése, csípő artrózis (kopás), vagy a csípő flexorok rövidülése miatt, főleg idős korban, vagy túlsúlyos egyéneken.

Felülnézetből a horizontális síkban a medence és a vállöv egymással párhuzamos, azaz a két SIAS-t és a két acromiont összekötő egyenesek párhuzamosak. Ha a két tengely egymással szöget zár be pl. a jobb medence-fél előrébb helyezkedik el, a medence ballra fordult. A medence elfordulása a gerinc, vagy a csípő ízületek rotációjának következménye. Balra fordult medence esetén a gerinc a lumbális szakaszon (vagy feljebb) balra rotált, a jobb csípőízület kirotációban, a bal berotációban áll. A mozdulat akaratlagosan is kivitelezhető.