III. AZ ALSÓ VÉGTAGOK

4. A térdízület

4.2. A térd vizsgálata

4.2.6. A térdízületi mozgásterjedelem vizsgálata
4.2.6.3. Speciális tesztek
4.2.6.3.3. A meniscusok vizsgálata

Mivel a meniscusok belső kétharmadának sem vérellátása, sem beidegzése nincs, maga a meniscus nem fáj, és nem vérzik. Sérülésének diagnosztizálása nem egyszerű.

Passzív nyújtás vizsgálata: a páciens háton fekszik, térde teljes flexióban, a vizsgáló a saroknál fogva tartja a hajított végtagot. Ezután engedi, hogy a térd súlyánál fogva passzívan kiegyenesedjen. Meniscus sérülés esetén a térd nyújtás elakadhat, a teljes extenzió korlátozott lehet. A beteg közben helyi és kisugárzó fájdalomra panaszkodhat. Gyakran panaszkodnak a betegek az aktív térdnyújtás hirtelen elakadásáról, és fájdalomról, esetleg kattanásról a mozgás során.

A mediális meniscus tapintása: a páciens ül (vagy háton fekszik), térde hajlítva (90°). A vizsgáló a mediális collaterális szalag előtt tapintja az ízület vonalában a mediális femur condylus előtt a mediális meniscus mozgását. A lábszár kirotációjakor a meniscus behúzódik („eltűnik”), berotációra előtűnik, tapinthatóvá válik. Ismételt ki-berotációra a meniscus mozgása határozottabban érezhető. A meniscus mozgásának hiánya annak sérülésére utal. A vizsgálat azonban csak tájékozódó jellegű, biztos következtetésre nem alkalmas.

McMurray teszt: a vizsgált személy háton fekszik, térde teljesen hajlítva. A vizsgáló a sarkat átfogja, másik kezével a térdet fogja és berotálja a tibiát. Ha a laterális meniscus sérült, a berotációt hallható kattanás és azzal együtt fájdalom kísérheti. A teszt elsősorban a laterális meniscus hátsó szarvának sérülésekor pozitív, az elülső szarv nyomása nem jelentős.

Az előző helyzetben kirotációval a medális meniscus hátsó szarvának vizsgálatát végezzük.

Módosított McMurray teszt: a kiinduló helyzet megegyezik az előzővel. A laterális meniscus vizsgálatára a vizsgáló berotálja a lábszárat, és teljesen kinyújtja a térdet. A vizsgálatot többször egymás után megismétli. A mediális meniscus vizsgálatát ugyanígy, de kirotált lábszárral végzi. A test pozitív, ha a mozgás során kattanás érezhető, látható, amit általában fájdalom kísér.

Apley teszt: a beteg hason fekszik, térde 90°-os flexióban. A vizsgáló két kézzel átfogja a lábat a bokákhoz közel, térdével rögzíti a páciens combját (a térdhez közel). A teszt két részből áll. Először a vizsgáló disztrakciót alkalmaz (a lábszár tengelyében alkalmaz húzást), miközben a tibiát ki-berotálja. Második lépésben a rotációt kompresszió alatt megismétli. A teszt pozitívnak tekinthető a meniscusokra, ha kompresszió hatására fájdalom jelentkezik, ami trakció hatására megszűnik. A trakcióra jelentkező fájdalom a szalagokból származik.  

 

Megjegyzés

A meniscusok vizsgálatára számtalan egyéb teszt is létezik.