III. AZ ALSÓ VÉGTAGOK

3. A csípőízület

3.4. A csípőízület vizsgálata

3.4.3. A csípő ízületre ható izmok vizsgálata
3.4.3.2. A csípő ízület abduktorai
3.4.3.2.1. Izomerő vizsgálat

musculus gluteus minimus et medius

A két izom lefutás, működése nagyon hasonló, ezért elkülönítő vizsgálatra nincs lehetőség.

3-as izomerő: a páciens a nem vizsgált oldalán fekszik, a nem vizsgált alsóvégtag csípőben, térdben hajlított, kezével elől támaszkodik. A vizsgált végtagot nyújtva a test hossztengelyében megtartva, rotációs középhelyzetben oldalra emeli.

4-5-ös izomerő: a mozgásra addukciós irányú ellenállást adunk, a combra, a térd magasságában.

2-es izomerő: a páciens a hátán fekszik. A vizsgáló kissé megemeli a végtagot (csak annyira, hogy a súrlódást kiküszöbölje) és a páciens azt oldalra mozgatja.

1-es izomerő: a musculus gluteus medius rezdülése jól tapintható a SIAS és a csípőtaréj legmagasabb pontja közötti területen (hátrébb a gluteus maximus takarja), a gluteus minimus azonban mély fekvése miatt nem tapintható (medius alatt).

 

musculus tensor fascia latae

3-as izomerő: a páciens a nem vizsgált oldalán fekszik, a nem vizsgált alsóvégtag csípőben, térdben hajlított, kezével elől támaszkodik. A vizsgált végtagot nyújtva előre helyezi, kb. 40°-os flexióba és berotálva, majd a flexiót és a berotációt megtartva megemeli a végtagot (abdukció).

4-5-ös izomerő: a mozgásra addukciós-extenziós irányú ellenállást adunk a térd fölött, miközben a berotáció megtatott.

Megjegyzés: ha a páciens a mozgás során a berotációt nem képes megtartani, a végtagot kifelé fordítja, akkor a tensor gyenge, a mozgást a sartorius végzi.

2-es izomerő: oldaltfekvő helyzetben, a vizsgáló a vizsgált alsóvégtagot oldalra emeli és berotálja, és a súlyát megtartva felszólítja a pácienst, hogy húzza azt előre (flexió). Ugyanúgy elvégezhető az abdukciós komponens vizsgálata: háton fekvő helyzetben a végtagot kb. 40°-os flexióba emelve, berotálva tartja a vizsgáló, a páciens távolítja azt.

1-es izomerő: az izomhas közvetlenül a spina iliaca anterior superior mellett laterálisan tapintható, rezdülése jól érezhető.