III. AZ ALSÓ VÉGTAGOK

5. A BOKAÍZÜLET ÉS A LÁB

5.7. A lábra ható izmok vizsgálata

5.7.2. A tibialis csoport vizsgálata

musculus tibialis anterior

musculus tibialis posterior

 

A m. tibialis anterior és a m. tibialis posterior

187. ábra
A m. tibialis anterior és a m. tibialis posterior
(Forrás: HJ Hislop, J Montgomery: Muscle testing 7. ed.2002.)

 

musculus tibialis anterior

Az izom a láb legjelentősebb dorzálflexora.  Dorzálflexiós hatása van még: musculus peroneus tertius, musculus extenzor hallucis longus, musculus extenzor digitorum longus

eredés: a tibia laterális condylusa, a tibia proximális kétharmada, a membrana interossea elülső felszíne, a lábszár mély fasciája.

lefutás, tapadás: az izom függőlegesen lefelé fut a lábszár felső kétharmadában, kitölti a tibia és a fibula közötti árkot. Innen lefelé haladva ina keresztezi a lábszár hossztengelyét, mediál felé tartva fut tapadási helyére a mediális cuneiforme dorzális és plantáris felszínére, valamint az 1-es metatarsus bázisának dorzális részére (187. ábra).

beidegzés: nerus peroneus profundus (L4-S1)

működés: dorzálflexió a talocruralis ízületben. Részt vesz a láb inverziójában, főleg a szupinációban. A láb hosszboltozatának mediális ívét csökkenti.

 

musculus tibialis postreior

eredés: a tibia és a fibula proximális kétharmada hátul és az egymás felé tekintő felszínek, a membrana interossea hátulsó felszíne.

lefutás, tapadás: az izom a tibialis anteriorral párhuzamosan fut a lábszár hátulsó részén. A tibia és a fibula között indul, és kb. a lábszár alsó harmad határán keresztezi a hossztengelyt. Attól mediál felé halad, ina a belboka mögül kanyarodik előre és fut az os naviculare mediálisan legkiállóbb pontjára (tuberositas ossis navicularis). Innen a talpra kanyarodó inakkal tapad a három cuneiformen, az os cuboideumon, a sustentaculum talin, valamint a 2-3-4-es metatarsus bázisán (187. ábra).

beidegzés: nervus tibialis (L4-L5)

működés: a tibialis posterior a bokaízületet hajlítja (plantárflexió), a láb inverziójában inkább addukciós hatású.  A hosszboltozat mediális ívét emeli.