III. AZ ALSÓ VÉGTAGOK

3. A csípőízület

3.4. A csípőízület vizsgálata

3.4.3. A csípő ízületre ható izmok vizsgálata
3.4.3.3. A csípő ízület extenzorai
3.4.3.3.1. A csípő extenzorok izomerő vizsgálata

A nyújtott térdízülettel végrehajtott csípő extenzióban az összes extenzor izom részt vesz. Differenciált vizsgálatuk egyszerű, mivel az ischiocruralis izmok a térd ízület flexorai is, így azok izomerejét a térd hajlításával vizsgáljuk.

 

musculus gluteus maximus

Kiinduló helyzet: páciens a vizsgálóasztal előtt áll. Az asztalt olyan magasra kell állítani, hogy ha ráhasal, az alsóvégtagok kissé hajlított térddel támaszkodjanak a földön.

3-as izomerő: a vizsgált végtagot térdben behajlítjuk, a lábszár súlyát a vizsgáló megtartja, hogy az ischiocruralis izmok ne feszüljenek, és a páciens hátra emeli a combját (közben két kézzel kapaszkodik az asztal szélében). Ebben a helyzetben a medence hátrabillent (a lumbális lordózis csökkent), ezért az extenzió során a megemelt alsóvégtag nem feltétlenül éri el a vízszintest (151. ábra).

4-5-ős izomerő: a mozgásra flexiós irányú ellenállást adunk a combra a térd fölött. A csípő extenzorok rendkívül erős izmok, nagy ellenállást elbírnak.

2-es izomerő: a páciens oldalt fekszik, a nem vizsgált alsóvégtagja térdben, csípőben hajlított, kezével elől támaszkodik. A vizsgált alsóvégtagot a vizsgáló megemeli, hajlított térddel csípőben hajlítja, és a súlyát megtartja. A vizsgált személy hajlított térddel hátra tolja a végtagot.

A m. gluteus maximus izomerő vizsgálata.  Ha a vizsgáló megtartja a lábszár súlyát (2. kép), az ischiocruralis izmok aktivitása minimálisra csökken.

151. ábra
A m. gluteus maximus izomerő vizsgálata.
Ha a vizsgáló megtartja a lábszár súlyát (2. kép), az ischiocruralis izmok aktivitása minimálisra csökken.

 

Alternatív helyzetek az izomerő vizsgálatára

Hason fekve: de ez csak akkor lehetséges, ha a csípő ízület 0°-on túl is nyújtható. A térd 90°-os flexióban (a lábszár függőleges), a páciens hátra emeli a végtagját. Azt is figyelembe kell venni, hogy a neutrális helyzeten túli extenzió következtében a csípő flexorok (különösen a rectus femoris) feszülése miatt a medence előrebillen, és a lumbális gerinc lordózisa fokozódik. A kicsi mozgásterjedelem miatt az izomerő megítélése bizonytalan lehet.

Négykézláb állás: a felemelt végtag miatt a testhelyzet bizonytalanná válik, ami a támaszkodó végtagok és a törzs számtalan izmának stabilizáló működését kívánja meg. 

 

1-es izomerő: a gluteus maximus a legfelületesebben futó farizom, lefutása mentén bárhol elérhető. Rezdülése legjobban a sacrum szélénél, vagy a trochanter major mögött tapintható.