III. AZ ALSÓ VÉGTAGOK

3. A csípőízület

3.4. A csípőízület vizsgálata

3.4.3. A csípő ízületre ható izmok vizsgálata
3.4.3.5. A csípő ízület kirotátorai
3.4.3.5.1. Izomerő vizsgálat

Kiinduló helyzet: a páciens ül a vizsgáló asztalon, csípője, térde 90°-ban hajlítva, lábszára függőlegesen lelóg. A nem vizsgált végtag oldalra helyezett, a szabad mozgás biztosítására.

3-as izomerő: a páciens a lábszárát befelé emeli, miközben combja nem mozdul el.

4-5-ös izomerő: az előző mozgásra ad a vizsgáló a belboka fölött laterális irányú ellenállást. Gyenge kirotátorok esetén, vagy túl nagy ellenállásra a musculus sartorius bekapcsolódását a comb flexiós, abdukciós mozgása jelzi. Ennek kiküszöbölésére a vizsgáló szabad kezével a térd fölött rögzíti a combot.

2-es izomerő: a vizsgált személy a hátán fekszik, végtagja csípőben, térdben 90°-ig hajlított, a vizsgáló a végtag súlyát megtartja. Ebben a helyzetben a vizsgált személy a lábszárat befelé mozgatja.

Az izomerő vizsgálat nyújtott csípő ízület mellett is elvégezhető, úgy, hogy a páciens fekszik a vizsgáló asztalon, és lábszára lelóg. A továbbiakban ugyanúgy kel vizsgálni, mint ülő helyzetben.

1-es izomerő: a kirotátorok mélyen a farizmok takarásában futó izmok. A vízszintesen futó quadratus femoris az ülőgumó és a femur között ugyan kitapintható, de gyengesége esetén az izomrezdülés nem állapítható meg biztosan.