III. AZ ALSÓ VÉGTAGOK

5. A BOKAÍZÜLET ÉS A LÁB

5.2. A láb

5.2.1. Osteokinematika

A subtalaris ízület komplex mozgásai az inverzió és az everzió, melyek egy, a vízszintessel hozzávetőleg 42°-os, a szaggitális síkkal közel 16°-os szöget bezáró, ferde tengely körül jönnek létre (174. ábra).

 

A subtalaris ízület tengelyei A Szagittális síkban B Horizontális síkban

174. ábra
A subtalaris ízület tengelyei
A Szagittális síkban
B Horizontális síkban
(Forrás: Neumann DA: Kinesiology of the musculoskeletal system, ed. 2, 2010, Mosby)

A mozgások létrejöhetnek a calcaneus elmozdulásaként, a láb terheletlen helyzetében, illetve úgy, hogy a rögzített calcaneuson mozog a talus. Járás közben, amikor a calcaneus relatíve fix a testsúlyterhelés miatt, az inverzió és az everzió jelentős hányada a talus és a lábszár horizontális síkú rotációjaként jelenik meg, további mozgásokat generálva az alsó végtag többi ízületében. Álló helyzetben a subtalaris ízület inverziója nyújtott térdízület mellett (amikor tibia és femur egymáshoz képest nem rotálódhat az ízületi alkotók miatt) a csípő kirotációját vonja maga után. Ugyanez fordítva is igaz, az egész alsó végtag kirotációja inverziót generál az alsó ugróízületben, ezáltal megemelkedik a láb mediális hosszanti íve. Zárt láncú everzió következtében nyújtott térd mellett a csípőízületben berotáció jön létre, és viszont, az egész alsó végtag berotációja álló helyzetben a subtaláris ízület everzióját, a mediális hosszanti ív lelapulását okozza.

Az alsó ugróízület összetett mozgásai a következők:

Inverzió: szupináció, addukció, flexió

Everzió: pronáció, abdukció, extenzió

Ezekben a mozgáskombinációkban a talus és calcaneus között létrejövő flexió-extenzió elhanyagolható mértékű. Az inverzió terjedelme közel 0°-22°, az everzióé 0°-12°, tehát az everzió terjedelme nagyjából fele az inverziónak (Grimston és munkatársai, 1993).

Grimston SK, Nigg BM, Hanley DA, Engsberg JR (1993): Differences in ankle joint complex range of motion as a function of age. Foot Ankle 14:215-222

Az ízület neutrális helyzetében a talp síkja merőleges a lábszár hossztengelyére, továbbá a láb hossztengelye, (a boltozat gerince) a kettes metatarsus vonalában egy vonalba esik a lábszár frontális síkú hossztengelyével. A zárt ízületi helyzet a maximális inverzió.